Божидара Ангелова от „Нов живот“ взе Голямата награда на БАРМ за 2018 година

 

Журналистката Божидара Ангелова от кърджалийския всекидневник „Нов живот“ и член на КБП – клон Кърджали, е тазгодишния лауреат на голямата годишна награда на Българската асоциация на регионалните медии „Св. Константин-Кирил Философ”. Новината дойде от Горна Оряховица, където на 9 юни (събота) се събра цветът на регионалната журналистика за 15-ата церемония по връчване на годишните награди.

Божидара Ангелова получи и статуетката „Константин Кирил философ“, която се връчва на носителя на голямата годишна награда на БАРМ, за своето журналистическо разследване „Каскада „Горна Арда“ – много пари за нищо“, поредица от седем заглавия. То бе  публикувано през юли 2017 г. в регионалния всекидневник „Нов живот“ и в сайта http://www.novjivot.info. Разследването на кърджалийската журналистка бе оценено високо и с пълно единодушие от авторитетното жури, представлявано от известни личности и журналисти под  председателството на  писателя Димитър Недков и членове  Алексения Димитрова –  носителка на най-престижната награда „Пулицър“, както и носителката на почти всички български награди за регионална журналистика Здравка Маслянкова от БНР, Велико Търново,

Наградата на Божидара връчи журналиста и член на журито Здравка Маслянкова.

„Носителят тази година на голямата награда на Българската асоциация на регионалните медии е авторът на едно учебникарско и прекрасно журналистическо разследване. То е правено по всички правила на играта, задълбочено, ползван е Закона за достъп до обществена информация, с много търпение, абсолютно всички гледни точки са показани – и на страдащото общество, и на държавата, която си е похлупила като щраус главата в пясъка, както и на частния инвеститор, който стои и чака, и заобикаля донякъде истината и правилата. Целият проблем е, че години наред каскадата „Горна Арда” е едно нищо, в което със знанието на държавата потънаха десетки милиони. Авторът на това разследване и носителят на голямата награда е Божидара Ангелова от в. „Нов живот” – Кърджали. Божидара, много съм горда, че точно аз ще Ви връча наградата. Аз имам две такива статуетки, на които бърша праха, но когато ги погледна ми става много хубаво, защото си спомням за кои разследвания са били и как са се случили нещата. Пожелавам Ви успех, дързост, подкрепа и само напред, и само нагоре”, каза по време на церемонията Здравка Маслянкова.

От своя страна наградената благодари на журито и подчерта, че тази награда принадлежи на целия екип на в. „Нов живот”, защото със своите изисквания, напътствия и подкрепа той стои зад нея. Божидара Ангелова изтъкна още, че от дете помни как вестник „Нов живот” е бил редовно четиво в нейното семейство, с него са пораснали и нейните деца, заради това тя пожела на вестника такова дълголетие, че нейните внучи и правнуци също да могат да отраснат четейки вестника.

Статуетката „Св. Константин Кирил Философ“, която получи Божидара Ангелова, е дело на склуптора Емил Пенчев, който е от Кърджали. Освен специално изработените плакети, носителите на първа награда получиха финансово поощрение и подаръци от спонсорите.

С горещи материали в  надпреварата  на конкурса тази година се включиха 32-ма  журналисти от 30 медии от всички краища на страната. В категорията „Журналистическо разследване” бяха номинирани материалите на общо 9 журналисти.  Освен голямата награда бяха връчени и отличия за най-добрите постижения на журналистите от регионалните издания в пет категории – разследване, очерк, интервю, коментар, фоторепортаж.

В  категория „Разследваща журналистика“  първа награда заслужи Мила Кюлюмова – в. „Екип 7“, Разград с материала „Властта в Цар Калоян забрави за смъртоносния потоп“. А „Денят, в който фейсбук замени журналистиката е денят, в който тя умря“ спечели първа награда на Георги Русинов – в. „Черноморски фар“, Бургас в категория „Коментар“.  Под бурните аплодисменти на своите съграждани  Елена Велкова от в. „Седмицата“ грабна приза в категория „Очерк“ с материала „Горнооряховски художник е един от последните дюкмеджии в България“.  Най-висока оценка в категория „Интервю“ получи Пламен Калинов – в. Бряг, Русе за „Истината може да бъде чута тогава, когато е изречена с любов“. И както е известно в гилдията, че една снимка е равна на 1000 думи, наградата за „Фотожурналистика“ се присъди на Петко Тодоров от в. Конкурент, Враца  за уловен миг от природната стихия в града със заглавие „Ураган помля Враца“.

Иван Бунков, председател на Управителния съвет на БАРМ и главен редактор на регионалния вестник „Нов живот“ също участва в срещата в Горна Оряховица

Церемонията по връчването на наградите се проведе в художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Събитието уважиха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народните представители инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, областният управител на Вебико Търново проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, зам.-кметовете на Горна Оряховица Йорданка Кушева и Деница Коева, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спиридонов, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков и др.

БАРМ обединява 30 издания с авторитет и утвърдени позиции на медийния пазар, с основен принос при формиране на общественото мнение в страната. Общият им дневен тираж надхвърля 140 хиляди, а посещенията в техните сайтове са над 750 000. По-голяма част от тях са информационни всекидневници, с разнородна читателската аудитория. Обхватът на тяхното разпространение покрива територията на цяла България. Призът „Св. Константин-Кирил Философ” е единствената журналистическа награда, която през последните години се връчва без прекъсвания.

Спонсори на медийното събитие бяха Домейн Бойар, Сладкарници Неделя.

Божидара Ангелова е член на КБП – клон Кърджали.