Вместо да умрем от глад, нека да умрем от смях

 

24 April 2009

 

В препълнения със скептицизъм наш национален фолклор нещата се правят обикновено до три пъти, като третия път, ако не фатален, то поне е решаващ. Припомнете си сентенцията “Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода и прочее”, но си припомнете и как големият брат пазил златната ябълка, но не я опазил, после средният брат я пазил, но и той не успял, докато се появил третият – най-малкият брат!

Тъй че на Третия национален конкурс за хумор и сатира “Кубрат – 2009” му предстои да прекрачи фаталното си трето стъпало, след което нещата стават вече далеч по-ясни и предсказуеми.

В смисъл, че третият кубратски конкурс приключи, експозицията с карикатури е подредена, журито си е казало тежката дума, около 180 хумористи – пишещи и рисуващи или и двете заедно – тая вечер ще бъдат в Кубрат, а останалото е само формално отчитане на резултатите и неформална празнична среща на местното ръководство с творци от цялата страна – от Хасково и Кърджали до Видин и Враца, от Кюстендил и Петрич до Дулово и Силистра, от Бургас и Варна до София, плюс представителите на Ямбол, Сливен, Трявна, Велико Търново, Плевен, Разград и даже Исперих помежду им.

Няма грешка!

Не че журито в предишните два конкурса е било по-неавторитетно, но тоя път то е не само авторитетно, но и направо стряскащо!

Председател е отново вече познатият ни писател и хуморист Борис Арнаудов – директор на редакция “Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио, програма “Христо Ботев”, но членове са известните поети – лирици, сатирици и публицисти – Румен Леонидов и Виктор Самуилов.

За раздела “карикатура” пък отговаря художникът, за когото нямаме думи – Николай Пекарев.

Това че той лично повлия с творчеството си на българската карикатура и българския театрален плакат можем много да говорим, но сега само ще споменем, че той – още като сравнително млад младеж беше един от първите постоянни носители на първите награди в Разградската национална изложба на младите карикатуристи още през далечните 1972-ра и последвалите я години.

Както и да е!

Тази година наградените в конкурса за карикатура са:

  1. Велко Велков от Разград
  2. Борислав Златанов от София
  3. Георги Каралиев от Габрово

Има и две поощрения: на Дечко Николов от Стара Загора и Николай Арнаудов от Пловдив.

Наградените в раздела “Епиграми, сатирични миниатюри и хумористични стихотворения” са:

  1. Милко Матеев – Перник
  2. Георги Кушъалиев – София
  3. Тодор Климентов – София

Поощрения:

Димитър Атанасов – Кубрат и Николай Искренов – София

Награди за проза:

– Първа награда не се присъжда;

– Дават се две втори награди – на Александър Щинков от Кърджали и на Николай Ангелов от Габрово;

– Трета награда – Калин Калинов от Асеновград;

Поощрения:

Станислав Марашки от Бургас и Димитър Грудев от Варна.

Вероятно след официалното откриване на кубратския празник, посветен на хумора и сатирата, което ще стане тая вечер с официални и неофициални концерти на местни колективи и рецитали на гостуващи творци и поети с китари и оркестри, и след срещите си с гостите ни от цялата страна, ще имаме още много неща, които да споделим с читателите на нашия вестник.

Но отсега можем да кажем само /или по-скоро ще повторим казаното през минали две години/ – чест прави на Кубрат, че с по-малко финансови, ресурсни, спонсорски и с количествено по-малки творчески възможности, не само се осмелява да си съперничи с колоса на хумора и сатирата в България – Габрово, не само дава личен пример на други подобни конкурси в гр. Левски, Враца и Хасково, но уверено налага своето присъствие в националния ни културен живот.

Чест прави и на кубратския хумористичен клуб “Жарава” , който съществува повече от тридесет години с несменяем /а може би вече – почетен!/ председател Димитър Атанасов, че възобнови и съхрани някогашната много успешна традиция на редакция “Хумор, сатира и забава” на Българското радио – да събира хумористите и сатириците от страната един път годишно в “Голямата къща на смешните хора”!

Приятели от Кубрат, радваме се за вас и заедно с вас!

Приятели от страната, добре дошли и до нови срещи!

 

Дулинко ДУЛЕВ, Екип 7

 

Изпраща :Сара Асенова