Врачанският Дидро жъне национален успех

 singuirer.com

Врачанският Дидро жъне национален успех

Лидерът на Конфедерацията на Българските Писатели / КБП / сравни врачанката Валя Панова с изтъкнатия френски философ , изследовател и писател Дени Дидро на национален форум в Бургас .Четвъртото издание на националната литературна антология „Под лъчите на слънцето” беше събитието, което даде тон на тържествената церемония, на която бяха раздадени годишните награди на КБП.

Снимка на Ilian Nistorov.

След уводните думи на Атанасия Петрова думата беше дадена на Станислав Марашки, председател на Конфедерацията на българските писатели, който каза:” КБП е единствената организация в страната, която само дава, без да взема. Освен на труда на стотиците свои членове тя се крепи и на личности , като Валентина Панова, която от четири години неизменно е възторжения съставител на антологията „Под лъчите на слънцето”. Трудностите, изпитани от нея, могат да се сравнят с издателските трудности, изпитани от кръга на френските енциклопедисти около Дидро, които отвориха яма в сърцето на феодалните отношения и обусловиха идейно френската буржоазна революция. Разбира се, мащабите са много по-малки, но духовните измерения на това дело са същите.”. Последваха изпълнения на самите автори в антологията, след което Марашки връчи годишните награди на КБП за високи постижения в областта на българската литература .
С особена тържественост и топли слова беше връчен на Панова приза„Председател на годината” , представен символично с красиво украсена купа.

Илиан Нисторов

Снимка на Ilian Nistorov.