ОТЗИВ НА ДАРИЯ ОНДЕРКА-ВОЖНЯК ЗА КНИГА НА РУМЯНА ЕМАНУИЛИДУ

 Дария Ондерка-Вожняк, преподавателка по пиано в музикалното училище в Краков Б.Рутковски и член на Конфедерацията на българските писатели като литературен преводач, е изпратила поздравително писмо до своите колеги от НУМСИ“Панчо Владигеров“ в Бургас,  с които ги свързва реализацията на тристранния европроект „Националната музика на европейските страни като образователна и професионална перспектива на младите музиканти“ в рамките на Еразъм +. В писмото и се казва:
„Скъпи приятели от Музикалното училище в Бургас!
В навечерието на  Рождество Христово и Новата 2018 година бих искала да Ви изпратя един новогодишен подарък – скромния отзив, който написах за вашето  училище, и който скоро ще публикуваме на официалния блог на проекта ни.
Благодарение на голяма любезност на председателя на Конфедерация на българските писатели Станислав Марашки тексът вече е публикуван в сайта на КБП  и можете да го намерите на адрес:

http://konfederaciabgpisateli.com/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81/

С музикален празничен поздрав от Краков
–  Дария Ондерка Вожняк
от името на учителите на Музикалното Училище Б. Рутковски.“
По-долу следва тексът на отзива:

 

„Музикален Бургас” е книга, излязла изпод перото на българската журналистка Румяна Емануилиду.  Тя представлява исторично-монографичен разказ за миналото и настоящето на партньорското  Национално училище за музикално и сценично   изкуство”Панчо Владигеров”, което стана повод за по-долу поместения отзив.

Книгата ,  подарена от българските колеги по време на среща в Будапеща по повод общ европроект  и донесена в Краков, още от първите си страници въвежда читателите в очарователния свят на стария Бургас. Черно-бели снимки от началото на XX век показват елегантни господа и дами  в палта и с бомбета, които преминават по заледеното Черно море, взирайки се в култовото Морско казино, където сдруженият градски музикално-артистичен  елит е творял културния живот на пристанищния град.

При внимателен поглед в тяхната компания със сигурност ще се забележат  легендарни имена  в българското музикално дело, но преди всичко  на  знаменития композитор Панчо Владигеров, който след години ще бъде избран за патрон на бургаското музикално училище, основано през 1961 година. Или пък Върбан Върбанов – известния композитор на опери на фолклорна основа! На името на последния е  наречен организираният на всеки две години национален  конкурс за изпълнители, който от 1963 година  е постоянен гост в календара на музикалните събития на бургаското музикално училище. По време на неговото  поредно издание през март 2018 в него със сигурност ще се появи логото на проекта Еразъм +.

И това си е напълно в реда на нещата, защото днешното НУМСИ , управлявано от директорката Златина Пантелеева, е отворено за все по-нови и нови предизвикателства:”Magic” – международен конкурс за изпълнение на немска  и австрийска музика, „Есенни кореспонденции” /както и „Летни кореспонденции”/ или международен културен фестивал, национален конкурс по теория на музиката или фестивала „Свободна сцена на младия изпълнител”- това  е само част от мероприятията,организирани в това училище.

Не може също да се забравят   провежданите всяка сряда  тематични концерти. Нека проверим техния репертоар в най-близко време: например на 10.01.2018: „20 въпроса за изкуството” 24.01.  „Танцът в инструменталната музика” 21.01.: „Представяме ви Фредерик Шопен” или пък 18.04. „Пътуване във времето : романтизмът”.  След  такова пъстроцветно музикално пътешествие в дълбините на романтичната епоха би си струвало да се направи разходка  в красивия парк край училището, а после…после да се вкуси от знаменития сладолед, поднесен от милата госпожица в близкото магазинче.

А какво мислят за своето училище неговите ученици? Нека попитаме младата  китаристка Еля Акопян:„Учителите са много добри, всеотдайни /…/. Те са хора на изкуството, които ни помагат да сме знаещи и да станем добри музиканти, актьори и балетисти като тях. Музикантите, които свирят прекрасно, балерините,които танцуват по един невероятен начин,актьорите,които играят в различни и красиви спектакли. Те винаги са били на много високо ниво. Чувствам се горда, когато присъствам на концерти на училището». Няма  защо да се учудваме на това, защото човек настина може да се възхити на на училищните концерти на НУМСИ . Знае нещичко по този въпрос и пишещага тези редове, защото  вече  е  гледала запис на такъв концерт по телевизия «СКАТ». През 2018 година концертният репертоар на българските ученици ще обогати полската и унгарска музика. В рамките на проекта „Националната музика на европейските страни като образователна и професионална перспектива на младите музиканти“  през септември на брега на Черно море е планиран концерт на открито, по време на който обединените оркестри и хорове на сдружените училища от Бургас, Будапеща и Краков ще изпълнят творби, основани на фолклора на страните-партньори.

И така, до милите есенни срещи в музикален Бургас!
Всичко хубаво през новата 2018 година!

 

Дария Ондерка – Вожняк