„НАШ ГРАД ЛЮБИМ – ЕЛИН ПЕЛИН“ – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВАТА КНИГА НА МАГИ ВЕЛКОВА

Община Елин Пелин

Официален интернет сайт
  Новини
„НАШ ГРАД ЛЮБИМ – ЕЛИН ПЕЛИН“ – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВАТА КНИГА НА МАГИ ВЕЛКОВА
26.09.2017

 

На 22.09.2017 г. в салона на НЧ „Елин Пелин 1896“ се състоя премиерата на първата самостоятелна книга на Магдалена Велкова – „Наш град любим – Елин Пелин“. Прекрасният ни град се прославя не само като шопската столица, но и като родно място на редица изгряващи творци. Доказателство за това са  и трите книги на млади автори от нашата община, излезли от печат през последните месеци: „Маски долу“ на Ренета Радева, „Наш град любим – Елин Пелин“ на Маги Велкова и предстоящото представяне на книгата „До изгрева“ на Диана Йорданова.

Представянето на книгата „Наш град любим – Елин Пелин“ започна много тържествено и по стар български обичай. Облечени в български народни носии,  певицата Гери Драганова и „Мис Beauty шопкиня“ за 2017 г. Надежда Мишева посрещнаха гостите с питка, мед и сол под звуците на народни песни на Гери Драганова и Елена Божкова.

Първа на сцената излезе Калина Радкова от ДВГ „Шарени мъниста“ с ръководител Надежда Антова, която приветства публиката:

–    Мило госкье, добре сте ни дошле! Поканени сте тука, та да ви представим писмо за Шоплуко!

–    Надаме се да ви ареше и успех на Маги Велкова и община Елин Пелин да донесе! Фолклоро си да съхраним, у настоящето да го возкресим и у бъдещето да го извисим!

Магдалена Велкова приветства своите гости с усмивка и благодарност за оказаното внимание.

Тържествената програма започна с видео на песента „Наш град любим – Елин Пелин“, изпълнение на ВИГ „Родата“ по текст на Маги Велкова и музика, аранжемент и звукозапис на Александър Златков.

Водещи на събитието бяха Валери Цветков – малкото шопче и врачанският хуморджия Цветан Дочев в ролята на Дедо Скръц. Те развеселиха публиката с голяма доза шопски хумор. Програмата на събитието беше подбрана в стила на книгата, която представя богатата култура на шоплука. В нея взеха участие г-жа Стефка Стаменова, която изрецитира стихотворението „Елинпелинска есен“ на Маги Велкова, а народната певица Елена Божкова, солист хора „Мистерията на българските гласове“ пя акапелно и прочете авторски разказ от нейна книга. Вики Шкодрова от „Шарени мъниста“ представи стихотворението „Стара баба работлива“, част от книгата „Наш град любим – Елин Пелин“.

На сцената беше представен и скеч ,,Е, па обуй си ги!” от Мария Павлова и Стоянка Стоичкова от с. Нови хан по текст на писателката.

Програмата завърши с изпълнение на децата от Шопски ансамбъл с художествен ръководител Борислав Ковачев, а хороеграфията на танца беше по стихотворението и вече песен ,,Бай Иван съседо“ на Маги Велкова.   Изпълнението е на Гери Драганова и приятели, като това е втората песен, създадена по стихове на Маги Велкова.

Сред гостите на събитието беше г-жа Симеона Попгеоргиева – секретар на Община Елин Пелин. Тя поднесе поздрави от името на кмета на Община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов и пожела на талантливата писателка много творчески успехи занапред. Официален гост на представянето беше и госпожа Елена Огнянова, известна българска писателка – фолклорист и етнограф.

На сцената, за да отправи своя поздрав, се качи и г-н Кирил Назъров, който е редактор на книгата. Той ѝ направи обстоен преглед, а след това разказа за първите стъпки на Маги Велкова в писането и ѝ пожела много здраве и щастие.

Талантливата писателка не успя да скрие своето вълнение от прекрасния празник, в който се превърна представянето на първата ѝ книга. Тя изказа огромна признателност към всички, които са помогнали за осъществяването на тази нейна мечта. Магдалена Велкова благодари за финансовата и моралната подкрепа от страна на доц. Ивайло Симеонов, на г-н Тодор Панчев, на издателя г-н Ивайло Шентов и на г-жа Станислава Гелева, която е нарисувала илюстрациите по книгата.

 

 

ЕЛИНПЕЛИНСКА ЕСЕН

 

Есента разстила топъл аромат,

с ярки краски е обагрен целия ни град –

малкото ни паркче, светлия площад,

дворчета се къпят в цветен листопад.

 

Матица и Лесновска наливат се с вода,

кат гайтан обточват поля, ниви и града.

Текат, кокетно разкрасени от есента

с плаващи неземно-пъстри есенни листа.

 

Туршия, лютеница и компоти –

кипи във всички къщи трескав труд.

С ракия, вино и пушена сланина,

шопите ще срещат идещия зимен студ.

 

04.01.2017г.

Маги Велкова

 

Търсене
НАЦИОНАЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ
За повече красота около нас