Празник на духа в община Своге

25 май, един ден след Празника на българската писменост, стана празник на духа в община Своге.  Представители на Мездра, Нови Искър , Враца, Искрец и Своге се събраха в поредния ден от „Празниците на Искърското дефиле- Своге- 2018 г..“ Тези срещи са традиционни , но този път творците отбелязаха и петгодишния юбилей на ХТК“Полет“- Своге.

Гостите бяха поздравени от заместник- кмета Нина Копринджийска, която пожела творческо дълголетие на всички и честити рождения ден на свогенския клуб.

Първи бяха гостите от Мездра, които бяха водени от Светла Дамяновска. Десет автори, създаващи поезия и проза, развълнуваха колегите си с искреност и майсторство.

Заместник-кметът на Нови Искър Веселка Петкова представи творците от общината- двама художници, които направиха изложби във фоайето на НЧ“Градище 1907“- утвърденият Христо Мирчев и младият, осемгодишен лауреат на международна награда  Денислав Василев.

На събитието бяха поканени и творците от клуб „Алфа“- Враца, които всяка година се грижат да бъде издаден поредният общ сборник- „Под лъчите на слънцето“.  В него участват автори от цяла България, в т.ч.- от Своге и Мездра. Валя Панова е председател на тази литературна формация.  Ожсобено атрактивен бе писателят -емблема на Северозапада ,т.-нар. Дедо Стръц.

Поетите и писателите от Искрец завладяха публиката с  чувство за хумор, пресъздадено с езика и образите на местния човек  Свои произведения четоха Снежана Костадинова, Боян Балкански, Кирил Дончев, Вихрен Бънков, Григор Марков и Петър Вутов.

Накрая- като домакини и рожденици четоха творците от художествено-творчески клуб „Полет“- Георги Венев, Нина Кръстева, Петрана Гергова, Ася Палева и Никола Николов. Председателят на клуба Людмила Петрова прочете част от есе на писателката христина Гутева от варна, която бе създала тази творба, за да разкаже впечатленията си от гостуването в Своге и представянето на нейната книга.

Вълнуващата среща получи и музикално вдъхновение,чрез изпълненията на пиано от представителита на школата към НЧ“Градище 1907“ ,с ръководител Здравка Климентова- Александър Любенов и Марио Маринов.

Накрая, както е редно- имаше торта и свещичка с числото пет- годините на творчиски подем, през които десетки писатели и поети, музиканти и танцьори, художници и приложници са гостували на ХТК“Полет“.