Сашо САВОВ

ОПИТ ЗА СЪБУЖДАНЕ В НОВА ВЕРСИЯ

Само след няколко дни ще честваме Деня на будителите.
Кои са Будителите?
Какво са направили те?
Какво е значението им за страната и света?
Будителите се появяват в исторически момент, когато народите и светът се намират в дълбока духовна, социална и икономическа криза. На прага на нова епоха в развитието на света. Те са духовните водачи на народа, които възкресяват националните духовни и културни ценности и чертаят пътя за развитие. Всички будители са хора на перото. Техните произведения са непреходни, защото са в основата на духовното възраждане и по нататъшното развитие на държавите.
Има един ЕСТЕСТВЕН ред на развитие на света и неговото нарушаване винаги води до упадък и загиване на нации и империи. Този ред се проявява в четири етапа:
– Вдъхновение
– Идея
– Проект
– Изпълнение
За да направите, примерно, един стол е необходимо първо да изпитата особено емоционално чувство, което се нарича “ вдъхновение“. Не е ясно точно какво, но изпитвате желание да направите нещо полезно и добро. От вдъхновението се ражда идеята. Тя очертава основните характеристики на стола, който искате да направите. /При изграждане на завод, например, това се нарича идеен проект/. Следва истинското проектиране /работният проект/, в който се указват всички подробности по проектирания стол: височина, вид, размер, материал, оформление, боядисване, украса и много други. Накрая идва ред на изпълнението, за да може вдъхновението да се превърне в материален обект. Ето затова ренесансовите мебели са толкова сложно изработени и украсени. Затова възрожденските къщи са толкова красиви. Защото са направени с вдъхновение. В сегашното мебелно производство е пропуснат първият етап от естествения ред – вдъхновението. Съществуват чертожни конструкторски бюра, които проектират опростени, лесно сглобяеми мебели, в които няма дух и красота.
След тъмните и страшни години на средновековието се раждат Микеланджело, Леонардо да Винчи и цяла плеяда титани на духа и науката.Всички те, всеки по свой начин, са вдъхновили народите и са създали предпоставките и основите на Ренесанса и Възраждането.
Необходими са били столетия след тях, за да се появят братята Райт с техният моторен летателен апарат, който за 12 секунди е прелетял своите 37 метра, или Джеймс Уайд с първата парна машина, което поставя началото на индустриализацията и бурното развитие на икономиката. Но първо е бил духът!
Известна е непримиримата борба и неразрешимият спор между Западната Римокатолическа църква и Източно православната църква. И едните и другите се кланят на един Бог, четат едни евангелия, признават десетте Божи заповеди, молят се по един начин и въпреки това НИКОГА няма да могат да се обединят. Причината е във вече описания естествен ред на развитие.Векове наред Католическата църква чрез Папската институция е коронясвала крале и монарси, а при необходимост ги е детронирала. Към всеки кралски двор е имало кардинал, който е следял за стриктното спазване от краля на законите и предписанията на Ватикана. Папата е одобрявал междудържавните бракове /затова всички царе са братовчеди/ и единствен е давал разрешение за разводи. По този начин в цялото развитие на католическия свят водещо е било духовното начало и духовните ценности. Това е осигурило развитие на тези страни по естествения ред.
И обратно! Още с отделянето си от Рим, Източноправославната църква е била подчинена и зависима от държавното управление, което твърде често се е променяло. Църквата винаги е обслужвала държавното управление и по този начин е загубила вярата на народа и своята водеща духовна роля. Загубила е своите духовни ценности. Това продължава и сега. Можете ли да си представите католически свещеник да освещава бар или публичен дом на мутра?!Православните народи са попадали под арабско, турско или монголско робство, не защото тези са били по-силни, а защото православните народи са били разединени и без вяра. Нямали са своите духовни водачи, нямали са памет за своето минало. Нямало ги е онези духовни водачи, които могат да обединят и влияят на всички православни народи. Затова и нашето Възраждане се е забавило с години след Ренесанса. То започва с История славянобългарская на Паисий и с многото негови последователи, които показват славното и героично минало на страната и очертават пътищата за нейното развитие.
Красиви са къщите на Копривщица, Трявна, Жеравна, старият Пловдив, Златоград, за които казваме, че носят духа на Възраждането. Да! Красиви са, защото носят в себе си вдъхновението на своите майстори. Не е нужен надпис, за да познаем мостовете на Кольо Фичето или фреските на Захари Зограф. Творения, които носят през вековете представите за красота на своите създатели. И сега се строят къщи и мостове, но те се проектират без вдъхновение, по поръчка, от чертожници и проектанти, на които е поставена задачата да проектират нещо, което да може да се ползва, но да е и евтино, т.е. ефективно и грозно. Нали това е и най-важното условие на всички обществени поръчки – ниска цена. Пропуснат е първият и най-важен етап от естествения ред на развитие. Затова, в който и панелен квартал да попадне човек, не може да се ориентира в кой град се намира. Виевата е думата виадукт, но в България виадуктите се различават само по височината на колоните си. И всичко това е в резултат на загубено чувство за красота и липсата на духовност.
Да! Будителите са хора на духа и перото. Те показват пътя, по който трябва да вървим. Затова е толкова важно да се четат българските писатели и поети от Възраждането до сега. Затова е толкова важно да възкресим красотата във всичко, което правим.
Да ни е честит на всички празника на Будителите!