Снимка на български фотограф е част от финалното класиране във фотосъревнованието на National Geographic ‘The Tale of Two Wolves’

 

“Приказка за вълци” е фотосъревнование на National Geographic, обявено от една от редакторките на уебсайта Ашър Джей. Във фотонадпреварата участват 1890 снимки на фотографите от Your Shot обществото на Нешънъл Джиографик. „Ярост“, снимката на българския фотограф Николай Николов от Шумен, стана част от финалното класиране на престижния сайт National Geographic.
„Приказка за вълци“ ви призовава концептуално да приемете вълците през призмата на науката и разпространените в обществото схващания. Възприемете вълците по иновативен начин, който повествователно и визуално да въведе „вълка“ в нов, различен ракурс – от уникална културна, политическа, екологична, емоционална или дори концептуална гледна точка. Това може да стане чрез кукли, марионетки, играчки, книги, оригами, аранжировки, силуети или сенки. Трябва да разрушим смъртоносния мит за вълците и да представим истината за това невероятно животно. Мислете извън рамката, извън общоприетото. Считайте себе си за ПР на вълка, който е ваш клиент. Горкият звяр има толкова лоша репутация, която трябва да бъде възстановена по някакъв начин. Вие като негов ПР трябва да възродите общественото доверие в него. Друг начин да представите вълка в това фотосъстезание е маркетинговия похват – да го възприемете като марка, която трябва да популяризирате.“, написа Ашър Джей в условията на фотопредизвикателството ‘The Tale of Two Wolves’.
„Впечатляваща снимка“, изразиха мнение редакторите на National Geographic за фотото на българина. „Всичко е уловено и предадено много добре. Яростта на вълка, типична за този хищник, раздразнението му от гарваните, снега, фокуса на снимката и обстановката – всичко това много впечатлява. Разстоянието между гарваните и муцуната на вълка също е от значение за динамиката на кадъра.“
Редакторите и администраторите на сайта допуснаха 25 снимки на вълци и вдъхновени от вълци истории до финалното класиране. Българският фотограф Николай Николов заема почетното девето място.

Сара Асенова