Тоня Борисова се включи в литературния живот на Разград

Чаровната поетеса, актриса и певица Тоня Борисова, родственица на Захари Стоянов и член на КБП, се включи успешно в литературния живот на град Разград. Госпожа Борисова посети лудогорския град на 18. 04. 2018 година. Тя представи две книги – „Приказка за добротата“ и „Път от светлина в безкрая“. „Път от светлина в безкрая“ е стихосбирка, събрала в себе си любовна лирика, описваща красотата, тъгата и сладката болка на спомените на една любовна история, продължила 25 години и отразяваща чудотворната сила на Любовта.
Една от срещите на Борисова в Разград бе с първолаците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Тогава бе представена книгата – помагало за деца „Приказка за добротата“. Художник на помагалото е Сълзица Борисова, дъщеря на Тоня и Александър Борисови, а посланията на изданието „Лесно е да бъдеш добър и правиш Добро, ако силно го поискаш със сърцето си!“ и „Злото е безсилно пред Приятелството и Обичта!“ са изключително силни и запомнящи се. Автор на стиховете в „Приказка за добротата“ отново е Тоня Борисова. Талантливата поетеса взе участие и в маратона по четене на ОИЦ – Разград заедно с лудогорските творци Иван Джебаров, Оля Недкова, Деница Дилова, Димитър Петров и Веселина Йотова.
Във всички тези срещи първостепенно присъствие и участие има писателят и журналист Димитър Петров, ПР на РБ „Боян Пенев“. А състоялата се по – късно литературна среща с почитателите на изящното силаботоническо словесно изкуство на Тоня Борисова в литературната зала на библиотеката протече по уникален начин. Гвоздей на събитието бе изявата на Силвия Цветкова и Иван Дочев от Капанския състав на град Разград, които се представиха с кръшна ръченица.
– Александър Борисов, който е режисьор и оператор, е направил много за съхраняването на българския дух, българските корени, българския фолклор. – сподели Тоня Борисова. – Ние с Александър посветихме 25 години от съвместния ни живот на тази значима за всеки творец тема. Мисля, че за всеки, който е орисан от съдбата да твори изкуство, това е най – главното – да създава и оставя в душите на хората една светеща следа, един път от светлина в безкрая на изкуството.
Голяма част от нашата обща работа с Александър Борисов беше подкрепа на млади таланти и на деца, лишени от родителски грижи с изявени таланти, деца в беда и в неравностойно положение. Нашата най – малка дъщеря Сълзица Борисова още на седемгодишна възраст нарисува „Приказка за добротата“, една картинна книга, послание на детското сърце за доброта и добротворство, за приятелство и разбирателство между различните. Сълзица искаше да помогне на децата в Босна и Херцеговина, когато през 1993 година там се водеше война. Нашето дете с искрено детско съзнание вярваше, че именно детското изкуство може да помага на децата. Създадохме тази книга – галерия „Приказка за добротата“, а по – късно се родиха и стиховете. Три години обикаляхме издателствата с надеждата някой издател да повярва в идеята и тази книга да се издаде. Тогава се роди и идеята за фондацията „Сълзица за вас“, основана от мене и от Александър в подкрепа и на авторското право на децата – творци.
През деветдесетте години младата Сълзица Борисова поставя световен рекорд за най – млад автор, нарисувал книга. След редица премеждия „Приказка за добротата“ бива публикувана, като следва и билингвално издание. „Приказка за добротата“ е одобрена и от Министерство на културата и образованието като помагало за предучилищна и начална училищна образователна степен. Книгата претърпява седем издания на руски, български, чувашки и фарси и е с трийсетхиляден тираж. С „Приказка за добротата“ работят усилено български училища и детски градини в страната и в чужбина.
– Искам да пожелая доброто, което се ражда с нас, като искрица да разпалваме цял живот в себе си и да го разпръскваме в душите на децата, внуците и правнуците си. – каза още госпожа Борисова. – Човешкия живот е миг от времето на Вселената, но дори и в този миг ние трябва да помним, че всяка една крачка от нашия живот трябва да оставя светеща следа. Трябва така да живеем с достойнство, с мисъл за бъдното. Ние даваме пример на онези, който вървят след нас да бъдат достойни хора и българи. Всеки човешки път трябва да бъде път от светлина в безкрая на бъдността … Защото бъдността е светлина, Бог и Добро.
Тоня Борисова пише поезия, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Реализирала е над 670 музикално – поетични спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и песните от различни фолкорни области. В спектаклите и участват изявени индивидуални изпълнители, хорове и ансамбли като Янка Рупкина, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Галина Домушлийска, Ваня Костова, ДА „Пирин“, хоровете „Мистерия на българските гласове“ и „Бодра смяна“, оркестър „Сите българи заедно“. Нейни стихове са превеждани на немски, френски, украински, руски, чувашки, татарски, турски, фарси и есперанто. По стихове на Тоня Борисова песни са създали академик Марин Големинов, професор Херма Ванщайн от Люксембург, професор Александър Йосифов, професор Кирил Стефанов, Божидар Гатев, Стефан Димов, Валери Костов. Автор е на 20 книги. Борисова подготвя още две поетични книги – „Пътеки към душата на България“ и „Ризи от коприва“.

Сара Асенова