Александър Щинков

СЛЕД МОНТАЖА

От кварталната томбола спечелих пералня.

В инструкцията пишеше: „Приборът ви е на световно равнище. Произведен в Тайчунг „Втора употреба”.

Жена ми Трендафилка събра къде що имаше за пране, притегли го на медицинското си кантарче и зареди необходимата доза. Целият род стоеше и трепетно очакваще пуска.

Пералнята се разтресе, набра пределна скорост и с вой на пикиращ бомбардировач изплю бархетната нощница на тъщата.

– Ще сменим програмата – рекох – на този Тайчунг ще му изкапят бурмите.

Завъртях програматора отново и натиснах – избелване, омекотяване, колосване и ароматизация. Тайчунга кихна два пъти, хвърли къч и спря. Натиснах здраво копчето. Не мръдна пущината. Накарах шурея да стъпи отгоре й, а аз с двамата баджанаци й нанесох светкавично няколко каратистки удара. Пластмасовото чудовище се разтресе за миг и хвърли в лицето ми гащите на тъста изпънати като спагети, четири калъфки и спестовната ми книжка надута с размерите на готварски рецептурник. После тръгна из стаите. Първо към детската, а след това ескортирана от жените към хола и трапезарията. За последно преди да млъкне окончателно направи кратко делово посещение на тоалетната и се намърда в леглото ми като изсипа всичката вода в него.

Съблякох се по бански и поисках инструкцията. Докато я четях на глас, а родът се изреждаше да я ритне по веднъж, по радиото съобщиха, че над небето на „Драгалевци” видели цяла ескадрила от тайчунги.

П.П. Тези дни разбрах, че шенгенската пералня на комшийката спечелена с лотариен билет завинаги напуснала апартамента й. Първо се разходила из „Фритьоф Нансен” заедно с две хавлии и кюлотите на етървата й. После прекосила надлъж и шир столицата и надменно полюшвайки се, се отправила към сметището в Цалапица.

Забележка: Названието на пералнята е измислено от автора, но ако споменаването на лотариен билет е обидно може да се подмени с черно тото.
inShare