Ами Тола

Ами Тола / Ева Иванова/ е родена през 1988 г. в град Казанлък. През 2011 г. завършва бакалавър „Връзки с обществеността“, а през 2014 г. завършва магистратура по „Креативна комуникация“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с отличие.

Автор е на романът “Заблудения завоевател”, издаден през 2010г., на наръчника за фрийлансъри – „Гледай си работата“, както и на пиесите – „Вагон“, „Добро утро, мой малък ад!“, „Моя Пепеляшке“, „Котаракът в чизми“ и „Долу-Горе“. Ами Тола пише и текстове на песни. Автор е на текста на песента на Dj Diass и SunHeart „Love flow“.

Носител е на национална награда „Народни будители 2010“ от Съюза на свободните писатели за дебютния си роман „Заблудения завоевател“, а пиесата й “Вагон” печели II място и грамота за най-младежка постановка на Международния фестивал – Празници на младежкото театрално изкуство “Бургаски Изгреви” 2011.

Ами Тола се занимава и с актьорско майсторство още от ранна детска възраст. Участвала е в театралната трупа на режисьора Елевтерий Елевтеров в продължение на 3 години, преди това е участвала в множество пиеси в училище в Канада, където е живяла като малка. В театралното ателие е участвала в постановките: “Криворазбраната цивилизация” по Войников; “Суматоха” по Радичков; “Господин Мортагон” по Иван Вазов; поетичен спектакъл “Кълна ви се- аз всичко бих повторил” по стихове на Христо Фотев; и в мюзикъла “Вагон” по Ами Тола.