Божидара Ангелова

Родена на 16.10. 1971 година в гр. Ямбол. Учи в специалност „Здравен инспектор“ в някогашния ИПЗК „Д-р Ненчо Никоваев“ – Варна (днес Медицински колеж), после „Теология“ в ПУ“Паисий Хилендарски“, Филиал „Л.Каравелов“ в Кърджали. Осемнадесет години работи като действащ здравен инспектор, занимаващ се с профилактична дейност и изпълняващ контролни функции в хигиената на хранене, хигиената на детската и юношеска възраст, трудова хигиена и прочие административни занимания. Макар, обаче, да е стриктна в работата си като здравен инспектор, трябва да си признае, че истинката й любов винаги е било изкуството и литературата.От най-ранни детски години усеща силно влечение към рисуването. Като ученичка посещава школа по изобразително изкуство. Минава школовка при художниците Костадин Петков, Михаил Замов, Хари Атанасов и при графика Божидар Мечев. Посещава и школа по китара при китариста Станко Костадинов от прочутата през 80-те и 90-те години кънтри-група „Сплав“. На 14 години участва в пленарна изложба с групата на кърджалийските майстори на четката. Гимназиалните й години в СОУ“П.Р.Славейков“ (в периода 1986-89г.) дават силен старт на нейните творчески търсения. Тогава прави първата си самостоятелна изложба, първите си опити да композира песни, свирейки на китарата си, както и първи стъпки в писането на поезия…От тогава активно се занимава с изкуство в най-различни сфери. Работи в СОУ“П.Р.Славейков“ като библиотекар и ръководител на Поетичен клуб „Вдъхновение“, както и като репортер към в. „Нов живот“. Ето заглавия от нейната творческа дейност:

Изобразително изкуство:

Съвместни изложби:

–              Изложба-пленер за дните на Кърджали – 1986г.

–              Изложба към Арт-галерия „Милосърдие“ към Хоспис „Добролюбие“ – 2009г.

–              Изложба на групата художници в Керимовата къща – 2009г.

Самостоятелни изложби:

–              Първа самостоятелна изложба в тогава ЕСПУ“П.Р.Славейков“ 1988г.

–              Изложба „Защо изгрява слънцето“ – 2008г. (в РИОКОЗ)

–              Изложба „Песента на творението“ – 2008г.

–              Изложба „Багри от природата“ – 2009г.

–              Изложба „Песента на творението – 2“ – 2011г. в ДКТ“Д.Димов“

–              Изложба“Манхайм и аз + Багри от България“ – 2014г. в Манхайм, Германия

Нейни картини има в частни домове в страната и в Германия. Работи с масло, акварел и акрил. Също графика. Рисува пейзажи, портрети, натюрморти и карикатури. Илюстратор е на книги – нейни и на други автори.

Литература (Издадени книги и неиздадени ръкописи):

–              „Огледалцето на Бог“ – Изд. „Верен“- София, 2007г. – 27 приказки за малки и големи насърчаващи към доброта и човечност. Три допечатки и продължава да се търси в цялата страна.

–              „Етюди от един живот“ – Изд. „Верен“-София, 2009г. – поезия

–              „Приказка чудата за буквите и числата“- Изд. „Айком“-София, 2014г. – помагало за деца в предучилищна възраст. Същото превжда и на немски и го подготвя за печат на този език.

В момента подготвя за печат книжка с приказки и стихосбирка. Неиздадените й все още ръкописи включват още много нови стихове. Пише също детска литература – приказки, стихчета, пиеси. Нейни стихове са публикувани в различни печатни издания, сборници и алманаси в страната и Русия.

Работа с други автори

Илюстратор е на две детски книжки – „Приключенията на Златноелечко“ 1 и 2 на Маргарита Павлова. Нейн е дизайна на кориците на стихосбирката на Стойка Мариновска „Сълза в здрача“и на стихосбирката „Откровения“ на литературен клуб „Ахридос“ – Кърджали.

Драматургия:

–              „Изгубиш ли надежда, губиш всичко“ -2009г.

–              „Аудиенция“ – 2011.

–              „Аз пак ще бъда“ (Ichwerdewiedersein), моноспектакъл – 2013г. В момента се превежда на немски език

–              „Пред вратите на Европа“ (VordenTorenEuropas) от януари 2014 г. е на сцената в различни театри в Манхайм и Лувдигсхафен, Германия.

–              Драматургия за деца:

–              „Седем страници вълшебство“-2013г.

–              „Какво снежинките сънуват“- 2013,

–              „Да прогоним скуката“-2014г.,

–              „Здравей, Книгария“-2014г;,

–              „Приказки от тук и там“- 2013г.- куклена пиеса

–              „Най-скъпото злато“-2009г. – забавно новогодишно шоу

Музика:

Автор е на текст и музика на 65 авторски песни.

Леля Приказка

Артистичен образ, който създава през 2011г. В ролята на Леля Приказка драматизира приказки – нейни и на други автори, и ги разказва пред детска публика в училища и детски градини. В този образ представя и нейната „Приказка чудата за буквите и числата“ на немски език пред децата в основно училище „Ерих Кестнер“ в Манхайм.

Поетичен клуб „Вдъхновение“

През декември 2011г. основава Поетичен клуб „Вдъхновение“ към СОУ“П.Р.Славейков“ – Кърджали, където обучава талантливи деца, имащи афинитет към творческото писане. С тях участват в различни конкурси в страната и чужбина, в училищни и градски тържества, организират поетични четения и представят наши авторски поетични спектакли. До този момент през клуба са минали над 50 деца. Някои, от които вече сами пишат сценарии за празнични прояви и публикуват авторски материали в пресата.

Публицистика:

Репортер е на в. „Нов живот“. Нейни дописки от събития, интервюта, анкети, коментари, фейлетони и карикатури присъстват всекидневно на страниците на вестника. Част е и от екипа, който администрира сайта на медията.

Награди:

–              Грамота и парична награда от директора на РИОКОЗ (бивша ХЕИ) за проявена креативност при участие в проекти свързани с профилактиката на общественото здраве – 2007г.

–              Грамота и статуетка от областния управите по повод 24 май, за принос в културата и образованието на областта – 2008г. (за дебютната й книга „Огледалцето на Бог“)

Литературни награди:

–              Специална награда във Втори международен конкурс „Лирични гласове – 2013“ – София, май 2013г.

–              Трета награда и диплом трета степен от Международен поетичен конкурс на руския сайт за поезия и проза Стихи.ру – март 2014г.

–              Поощрителна награда в Трети международен конкурс „Лирични гласове – 2014“ – София, май 2014г.

–              Лауреат на Международния конкурс на Русийския съюз на професионалните литератори в град Самара – ноември 2014г.

–              Награда на издателство „Българска книжица“ на Четвъртия международен конкурс „Лирични гласове – София, 2015.