Боян БАЛКАНСКИ (Боян Виденов Кръстанов-БАЛКАНСКИ)

Боян БАЛКАНСКИ (Боян Виденов Кръстанов-БАЛКАНСКИ) е роден в с. Искрец, община Своге, област Софийска.

Завършва прогимназия „Св. Иван Рилски” в  родното си селище, реална гимназия в Своге, Селскостопански техникум в Чомаковци (край Червен бряг) и Селскостопанска академия в София.

Основната му професия, упражнявана предимно в Институт “Водпроект”, е свързана с мелиоративното почвознание – проучване и проектиране на напоителни системи с язовири в България, Азия (Иракски Кюрдистан и Сирия) и Африка (Южен Мозамбик).

Боян Балкански се занимава с публицистична и писателска дейност от гимназиалните си години. Непрекъснато публикува материали  с много голям диапазон от жанрове и разнообразна тематика в регионални и централни вестници, списания, сборници, алманаси, антологии и електронното издание “Българи” – “Корени български”.

Досега е издал 11 книги – с поезия, хумор и сатира, афоризми, пътеписи, природно краезнание и диалектоложко езикознание: „Поетичен полъх”, „Лечебни бодли”, „Искречанските шопи” (в съавторство), „Искреж от искри”, Афоризми (Родословна философия)” – том I и том II, „Българи сред огнищата на древни народи, Пътеписи” (притежание и на големи библиотеки в чужбина), „Планината на понорите, Природни дадености”,”Понор планина, Красиво божествено дихание” „Речник на говора на с. Искрец, Софийско” и “Загаснали огнища, Пътеписи”. Съосновател е на Художествено-творчески клуб „Искри” в родното му село през 2004 г., на който става председател. Негов е текстът на композирания химн на с. Искрец.

Боян Балкански е член на Столичния клуб на родоведите и краеведите към „Българска генеалогична федерация” и на редакционния съвет на сп. „Родознание /Genealogia”). Притежава звание „Заслужил родоизследовател и краевед” и грамота за творческия принос в изследването на род и роден край.

Награден е и с почетна грамота от Съюза на краеведите в България за активна организаторска, събирателска, научно-изследователска и популяризаторска краеведска дейност. Притежава грамоти и дипломи за отличаващо се представяне в поетични конкурси.

Член на Съюза на българските журналисти и пълноправен член на Конфедерацията на българските писатели.

 

СНИМКИ ОТ ПЪТЕШЕСТВИЯТА НА БОЯН БАЛКАНСКИ ПО СВЕТА

гр. Хатра, Ирак Изглед от Палмира - Сирия Изображение на финикийски морски съд Карта на Ханаан (Финикия)

The Krak de Chevaliers
The Krak de Chevaliers

Крепостта на кръстоносците Крак де Шевалие - Сирия Руини в Картаген Свази в народни носии Свалилендки Украинецът Константин Рудановски Финикийски колонии Хатра, Ирак