Виктория Милчева

Творческа биография

Виктория Милчева e родена на 3 февруари 1985 г. в град София. Завършва образованията си в родния си град. От години Виктория се занимава с маркетинг, реклама и (PR) на много известни личности.
Актриса по образование, Виктория Милчева пише от ранна възраст. Сътрудничила е на сп. „Ние жените“, „Вестник за дома“, „Куриер 5“, сп. „Черно и бяло“ и други. Работила е в детското списание „Зорница за нашите деца“, управител и отговорен редактор е на сайта „България без граници“. От 2007 г. година е приета за член на Съюза на българските журналисти и е зам. председател на дружество „Меридиани“ към Съюза на българските журналисти, където отговаря за младежкия конкурс на името на Хр. Смирненски.
От 2003 г. до момента е председател на Сдружение „Обединена младеж“.
Виктория Милчева през 2015 г. печели награда от „Европейски срещи“ за поезия и франкофония от Асоциацията за Европейски срещи и Европоезия в Париж, Франция за стихотворението – „Остани до мен“. То е включено в сборник с останалите отличени творци от цяла Европа. Младата поетеса през 2015 г. спечели отличието V.I.P. MEDIA AWARDS 2015 -„Мост между българите в страната и чужбина“ за сайта “ България без граници“. Виктория е носителка на две поетични награди през 2007 г. една, от които е от Академия „Алдо Моро“ – Лече, Италия. През 2014 г. Виктория е съавтор на книгата „Годината на коня – покровител на България“.
През тази година ще излезе първата самостоятелна книга на Виктория Милчева с любовна лирика „ Обичай ме навеки“. Потомка е на известният просветител Г. Богданов, съратник на Йоаким Груев, оставил диря в книжовното дело през Възраждането. Внучка е на двама писатели – прадядо й поетът Иван Милчев освен великолепните си творби, остана в историята на българската литература, като първия български писател поканен в Китай през 50-те години. Автор на книги за деца и възрастни, получил посмъртно награда от Държавен архив – Монтана за това, че е дарил на града част от книгите си от личната си библиотека.
Баба й – поетесата Крася Титянова, има издадени десет книги, като детската й поема „Патилата на мишлетата“ е преведена на 4 езика. Носителка е на редица национални и международни поетични награди. В Чикаго по покана на българската творческа общност и на американска културна институция. Тя получава награда и отличия. Краси Титянова получи „Златен ритон“ за десетата стихосбирка и поздравителен адрес от Министерството на културата.
Майка й Антоанета Титянова е носител на „Златното перо“ и „Народен будител“ за публицистика и литература, на френската награда на Форум де фам медитеране.
През 2010 се ражда нейния син Антон, с който тя много се гордее.

http://bgbezgranici.com/
http://viktoriamilchevaart.blogspot.bg/
https://www.facebook.com/Viktoriamilchevaart/