В СЯНКАТА НА ДОБРОТАТА

Трийсет и четирима автори, трийсет и пет разказа, една смела и всеотдайна жена, една идея и добротата … Какво се получава, когато забъркаме този очарователен микс в миш – маша на детството? Получава се един прекрасен сборник – сборника „Детство“! Каква е благородната кауза на съставителката му, госпожа Доротея Луканова от София, можете да разберете от интернет. По – важна е идеята – таланта и спомените на трийсет и четиримата души, дали своите разкази за благородната инициатива. И kаузата – тя винаги е благородна!
А добротата, как се измерва добротата и има ли мерни единици за нея? В левове, в килограми, в джаули, в прегръдки или в детски усмивки? Колко струва усмивката на един болен, бил той дете или възрастен? Една шепа подаяния, дежурното присъствие на някой политик, телевизионните камери, репортери … Какво остава след това? Доброта, отчетност, медийна врява, поликлиника, заредена с необходимите средства, техника и лекарства! И хиляди безименни гробчета и гробове, изпълнени с починали в горчивата битка с някоя смъртоносна болест хора! Те никога няма да видят утрешния ден, никога няма да кажат „мама“, никога няма да се оженят и да имат свои деца! И тук ли се нуждаем от доброта? Тя е необходима навсякъде.
Нека пожелаем късмет на добротата и на каузата на госпожа Луканова.
Много често благотворителността е анонимна и може би именно тогава е от сърце.
Диагнозата не е присъда, поне не винаги, но може да се превърне в такава, при това с летален изход. Липсата на информираност за симптомите на дадено заболяване и неговото развитие, както и популярната реакция „това на мене не може да ми се случи“ често превръщат болния в подходящ прицел на подигравки от страна на обществото, като понякога дори подпомагат развитието на болестта.

Средствата от продажбата на сборника ще бъдат ще бъдат дарени на Клиниката по ендокринология към Специализирана болница за активно лечение на детски болести, гр. София.

Сара АСЕНОВА