Да стигнеш до чудесата със слово, песен, с обич и пълна отдаденост

Добре че понякога има мигове, моменти, в стремглаво запътеното ни към небитието битие, които ни връщат надеждата, че не всички пътища водят натам, че има спасителни изходи. Толкова болезнено се нуждаем за глътка свеж въздух, особено в днешното време на повсеместни конфронтации, на режисирано и поощрявано сквернословие, на поругаване на изконните ценности с всички възможности на медийното облъчване, на предизборните надпревари, на реалити форматите, маскирани под булото на социални експерименти, че се радваме и на най-малките поводи за насърчаване на нашата вяра в доброто. Такъв повод беше и представянето на новата детска книжка “До чудесата” на кърджалийската педагожка Виолета Михова, което се превърна в един празник на  чистотата и красотата.

mihova_kniga1Много добре е изразил своята надежда за по-добър свят Атанас Далчев в стиха си “Сняг”, в който казва, че бял сняг ще има само в градините, където са играели деца. И преди 100 години той е виждал заплахата от чернилката на живота, която може да овъгли, да почерни дори белите пера на небесните ангели и на слизащия от небето бял сняг.

Много почитатели, приятели и съмишленици на Вили Михова уважиха нейната промоция и всички заедно се потопиха в чудното вълшебство на чистия детски свят, въздигнаха се с крилете на неговите лъчисти и греещи усмивки, очи и сърца… Това стана възможно най-вече с участието на малките чудотворници от II “в” клас на СОУ “Йордан Йовков”, с класен ръководител Елена Маркова, които изпълниха стихове и гатанки от “До чудесата”. Сред тях бе и малката певица на народни песни Надежда mihova_kniga2Димитрова, която покори присъстващите със своите изпълнения. Като много вдъхновени рецитатори се проявиха и  ученици от  литературния клуб “Петя Дубарова” към СОУ  “Климент Охридски”, ръководен от Виолета Михова и завоювал много отличия за авторски творби. Особено приповдигащи настроението бяха и певческите изпълнения на Мелиз Ахмед, Светла Йорданова, Джансу Исмаил и Росица Долева, – студентки от Пловдивския филиал “Любен Каравелов”, с музикален ръководител  асистент Светла Дамакова.

mihova_kniga3Има надежда за нашето бъдеще, щом като нашите деца, младите хора, така възторжено рецитират омайното ни слово, щом изпяват с такава голяма възхита неговата ритмика, каза преподавателката  по музика в кърджалийския институт Светла Дамакова, която бе и водеща на промоцията. За което най-много обещания ни дават нашите малки  чудотворници, чието присъствие пречиства и облагородява днешния свят. Както и изкуството, литературата, които умножават това въздействие.

 Лияна ФЕРОЛИ

 

в-к „Нов живот“

 

 

http://www.novjivot.info/2016/10/18/73221/