Димитрина ХРИСТОВА

 

ХРИСТОВА, ДИМИТРИНА ФИЛИПОВА е родена /1940/ в град Омуртаг, Търговищка област. Израства и учи в Шумен. Следва в Държавния библиотечен институт – София и задочно в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – специалност българска филология и философия.

Член е на Съюза на българските журналисти и Конфедерация на българските писатели  – клон Силистра(ЛС “  „Реката и приятели”) 

Сътрудничи в централния и местен печат по проблеми на библиотечното дело и с исторически и литературни материали. През 2006 г. излиза изследването й „Път през годините Развитие на библиотечното дело в Силистра”.Част I – 1870-1959 г. и част II – 1959-2000 г. /2009/ Автор е на био-библиографиите: „Ако светът имаше въображение” /2008/ за поета Валентин Чернев и „Живот на кръстопът” /2010/ за Борис Илиев – адвокат, драматург и краевед. В съавторство с Валентин Чернев подготвя сборника „Отвъд мълчанието” /2009/ с произведения на журналиста Драгомир Панов. През 2011 г. излиза книгата й „Мигновения в бяло и златно” с подбрано от творчеството на съпруга й Сава Христов. През 2016 г. излиза изследването „Бояджиевият род По следите на изминалото време” за една от най-старите фамилии в Силистра. Под печат е сборника „Мисли изречени” с художествени и публицистични материали.