ДИМИТРИНА ХРИСТОВА

 

Димитрина Филипова Христова  е родена /1940/ в град Омуртаг, Търговищка област. Израства и учи в Шумен. Следва в Държавния библиотечен институт – София и задочно в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – специалност българска филология и философия.

От  1961 год. е на работа в Окръжната, днес Регионална библиотека „Партений Павлович”. За периода 1972-1982 г. е инспектор в Окръжния съвет за култура и отговаря за народните читалища и библиотеки. Връща де в Окръжна дирекция „Библиотеки” като главен специалист. След пенсионирането си /1995/ работи тринадесет години като нещатен сътрудник в Държавен архив – Силистра. Днес е журналист на свободна практика. Член е на Съюза на българските журналисти и Литературното сдружение „Реката и приятели” – Силистра.

Сътрудничи в централния и местен печат по проблеми на библиотечното дело и с исторически и литературни материали. През 2006 г. излиза изследването й „Път през годините Развитие на библиотечното дело в Силистра”.Част I – 1870-1959 г. и част  II – 1959-2000 г. /2009/ Автор е на био-библиографиите: „Ако светът имаше въображение” /2008/ за поета Валентин Чернев и „Живот на кръстопът” /2010/ за Борис Илиев – адвокат, драматург и краевед. В съавторство с Валентин Чернев подготвя сборника „Отвъд мълчанието” /2009/  с произведения на журналиста Драгомир Панов. През 2011 г. излиза книгата й „Мигновения в бяло и златно” с подбрано от творчеството на съпруга й Сава Христов.

Резултат на няколкогодишни проучвания за рода на възрожденеца Бояджи ЯНИ е изследването „Бояджиевият род. По следите на миналото време”, което ще излизи в началото на 2016 г.