Хумориста Димитър Атанасов: Животът без хумор е като ядене без сол

Интервю на Яница Станчева

 

Днес, когато светът се тресе от войни и неразбирателства, бедността взима връх и когато се лишихме от човешките си ценности се срещаме с кубратския хуморист Димитър Атанасов.   Той е един от инициаторите и главен двигател на Националния конкурс за хумор и сатира „Кубрат”. Член е на Съюза на българските художници и Конфедерация на българските писатели.

Ето какво сподели той за читателите на вестник „Долина“:

 

  • Г-н Атанасов ще се представите ли за читателите на вестник „Долина“…
  • Казвам се Димитър Атанасов – хуморист и карикатурист. Роден съм в град Кубрат /нищо,че в документите ми пише с.Горичево/ на 1 юли 1949 година – ден преди да почине Вождът и Учителят – Георги Димитров. И това се случва на път за Родилното между полицията и болницата. По този повод майка ми си задавала въпроса: това момче милиционер ли ще става, доктор ли? Нито едното, нито другото… Оказа се ,че след време в сградата се помещаваше редакцията на вестник “Кубратски зов“, където отговарях за хумористичната страница. И не случайно – нали, там ми бил хвърлен пъпа.

Детството ми премина по възможно най-прекрасният начин, като единствено момче в рода, обгрижвано от три баби и двама дядовци, единият от които – с дарба на художник. Затова и любовта ми към рисуването се породи още от малък. Завърших СХУПИ /Средно художествено училище по приложни изкуства/ в град Троян.

Рисувам карикатури и пиша епиграми, афоризми, малки басни и гатанки. Участвам в изложби и конкурси. Носител съм на наши и международни награди:  Първо място от Виница/Македония/. Специална награда от Маростика /Италия/, Майстор на карикатурата Пловдив 2013, награда Велко Велков и др. Сребърен плакет от Струмица за афоризъм, първи награди за епиграми:Троян, Кубрат, Хасково и т.н. Участник във всичките 13-ет сборници на „Законите на Мърфи в ефира на БНР и като жури, и илюстратор…

  • Ще ни разкажете ли малко повече за Националния конкурс за хумор и сатира – Кубрат…
  • На 20 ноември 1988 година с лекарите Красимир Манолов и Павлин Михайлов, и художника Стоян Черников основахме клуба на хумориста „Жарава“, на когото и до днес съм председател. Клубът  стана инициатор н а Националния конкурс за хумор и сатира – Кубрат. Той се провежда от далечната 2007 година. В журито са били: Борис Арнаудов /председател/ и членове Доньо Донев, Виктор Самуилов, Матей Стоянов, Румен Леонидов, Георги Василски и др. Сред участниците изпъкват имената на Васил Сотиров, Димитър Бежански, Тодор Климентов, Турхан Расиев, Петър Софрониев, а сред карикатуристите – Йовчо Савов, Милко Диков, Генчо Симеонов, Цочо Пеев, Иван Кутузов и др.
  • г-н Атанасов, разкажете ни за тазгодишното издание на конкурса
  • Тазгодишното издание бе 15 по ред. В него взеха участие 111 творци, като близо 90 от тях са пишещи. Жури тази година бе Весел Цанков – председател и членове Митко Новков, и Ивайло Цветков. Съпътстващи събития на Националния конкурс бяха Самостоятелната изложба на Ириен Трендафилов от Пловдив и отбелязването на Стогодишнината на изключителния Радой Ралин. Гост на тържеството бе сина му Кин Стоянов.
  • През годините сме поддържали топли приятелски отношения с клубове като „Златно магаре“ – Дулово,“Хайде, де“ – Бяла, „Веселяк“ – Враца, „Каунь“ – Хасково, „Морски таралежи“ – Бургас и др.

Наши почетни членове на „Жарава“ /удостоени за заслуги към клуба/ са Борис Арнаудов /почетен председател/, Велко Велков, Дулинко Дулев, Валери Александров – Валекс и др.

Бях редовен участник в предаването на БНР „Голямата къща на смешните хора“ в градовете Пазарджик, Асеновград, Плевен, Дулово, Разград, Казанлък и др. Проведения 14 етаж в Кубрат беше определен като най-активния със седемнадесет клуба и индивидуални участници.

  • Ще споделите ли за вашия живот като творец?
  • Автор съм на шест книги с хумор /епиграми, афоризми, карикатури/ „Д`Ефекти“, „Любимо четиво“, „Още нещо“, „Гол и бос“, „Весел пачуърк“, „Нещо такова“ и една, с която се гордея, е детската „Азбучни гатанки“, Правил съм илюстрации и корици на над 50 книги и имам 14 самостоятелни карикатурни изложби. Участвал съм в над 200 международни изложби като Белгия, Куба, Япония, Канада, Италия, Перу, Бразилия, Турция, Румъния, Гърция, Хърватия и др.

Включен съм в Антология на балканския афоризъм, Антология на българския афоризъм, в сборника „Трън и роза“ в Белград, „Листопад   на спомените“- Варна, „Клюки“, “Спомени от бъдещето“ и 33 години клуб „Златно магаре“ – Дулово, Хасково, Бургас и др. В нашият град отпечатахме 2 алманаха от Първи и Втори Национален конкурс. Следващите бяха публикувани във вестници. Последните 2 години материалите на участвалите творци се отпечатваха в електронен вестник, а карикатурите – в електронна галерия.

Бил съм член на Ателието на младия художник и Съюза на свободните писатели, а сега на Съюза на българските художници и на Конфедерацията на българските писатели.

Синовете ми Гален и Марио също рисуват карикатури и то превъзходно. И двамата са носители на престижни награди. Творбите им са изящни и много прецизни.

И да завърша с думите на един източен мъдрец: „Животът без хумор е като ядене без сол“.

Яница Станчева