Доброто слово обновява и лекува

Добрословието огласи с. Добрич за десети пореден път

Организираният от кметството и читалището “Пробуда – 1926” в с. Добрич, общината и читалище “Култура” – Димитровград уникален празник-маратон “Доброслов 2016” се проведе за десети пореден път. Проявата стартира през 2007 г. в дома на поета Стоян Ралчев с амбицията да се наложи като най-продължителния поетичен маратон в страната и да представи пъстротата, чистота на езика ни, да развива и съхранява творческите заложби на неугасващия български дух.

И тази година по традиция форумът започна с водосвет в добричкия храм „Св. Иван Рилски“.Зам.-кметът на община Димитровград Яшо Минков откри десетия Национален литературен празник “Доброслов 2016” . От свое име и от името на кмета на общината Иво Димов той благодари на всички организатори, спонсори, поети и присъстващи за съпричастието, за това че пренесоха във времето споделения дух на словото, което боде и гали, носи любов и радост.

Кметът на с. Добрич Марин Маринов също приветства с добре дошли гостите и участниците във поетичния маратон и изрази радостта си, че всички негови съмишленици заедно успяха за десети път да подържат жива жаравата на българското слово. И докато ни има, уверено заяви той, ще го има и празникът.

След продължилия повече от четири часа народностен празник на духа журито в състав: Петър Анастасов, Димитър Христов, Демир Демирев и доц. Петър Хаджинаков обяви наградите: първа /статуетка и 200 лв./ за Екатерина Маринова от Ямбол, втора /150 лв./ за Милка Пиналска от Първомай и трета /100 лв./ за Станка Бонева от Варна. Специалната награда на кмета на Димитровград /Иво Димов /картина от Панчо Панев/ за принос в поощряването и развитието на културните и патриотични ценности отиде при Лияна Фероли от Кърджали. Отличените поети тази година бяха най-много. Награди им раздадоха СБП /в лицето на Димитър Христов/ и наши издателства, между които “Български писател”, “Захари Стоянов” , “Светулка”, “Жажда”. Техните награди отидоха при Йордан Пеев, Ели Видева, Мина Карагьозова, Николай Дялков, Райчо Русев, Лидия Налбантова, Иван Маринов, Христо Танев, Виолета Михова. В празника се включиха и творчески състави от община Димитровград.

Добрословието на поети от цялата страна беше благослов и повик за духовно съживление и обновление. Добрите думи лекуват и са били на почит по нашите земи още преди 22 века, каза авторът на логото на поетичния празник Христо Танев.Затова, пожела той, нека да ги носим в сърцата си и с тях да преобразяваме към по-добро света.

Лили Петрова

 

Станка Бонева с трета награда от Доброслов 2016Милка Пиналска с втора награда от Доброслов 2016Хералдикът Христо Танев на Доброслов 2016Екатерина Маринова с първа награда от Доброслов 2016 

а