Екатерина Пенчева – приятел на КБП

Екатерина Пенчева е родена е на 10.05.1965 г. в град Ловеч. Завършила е Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. Магистър е по финанси. Работила е като репортер и редактор в ловешки вестници.

Първите трепети на влюбено момиче пробуждат перото ѝ. Неин емблематичен образ е любовта, но в творчеството ѝ намират място разнообразни теми и идеи. В стиховете ѝ има изявена гражданска и социална позиция.

Автор е на стихосбирките „Обич”, „Молитва”, „Лунно момче”, „Лирично пречистване”, „И неразумна – благослов”, „Принцеса ли съм?”, „Един следобед, минал без да спре”, „Едно момиче си рисува есента” (двустишия), както и на книгите „Букет от златна есен”,  (импресии) и „Небесен наниз” (акростихове).

Пише поезия, гатанки, проза и римувана проза за деца. Носител е на награди от поетични конкурси с местно, национално и международно значение. Нейни творби са публикувани в различни медии – литературни вестници и списания, алманаси и сборници с регионално, национално и международно участие. За книгата „Един следобед, минал без да спре” (любовна лирика) е удостоена с наградата на Община Ловеч за принос в областта на културата „Ловешки меч” 2015 г.

Рисува монотипии, графики и камъни. Свири на пиано. Смисълът на живота ѝ е писането. Книгите ѝ са лирични откровения, с които докосва приятелите на поезията с нещо чисто и красиво, което буди стиха ѝ. Най-голямата ѝ награда е признанието на читателя. Най-хубавите думи, които е чувала за творчеството ѝ са: „Това е писано за мен.”