За Атанасия Петрова, която обожава децата и е там, където има добро

Интервю на Яница Станчева

.Днес ще се срещнем с една прекрасна дама, която обожава децата и за която да прави добро е начин на живот. Това е очарователната и слънчева Атанасия Петрова. Тя е родена в град Пазарджик, а от дванадесет години живее в Бургас. Пише поезия и проза, сценарии за общински и национални събития. Автор на книгите „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост“, „Православни светулки“, Помагало за деца и ученици, „Цветна“,“Тийнейджърски истории“, текстове на песни и много детски пиеси. Създател на Клуб по Творческо писане и Театрална трупа към ОУ „П.Р.Славейков“, учител по православие и театър към ЦПЛР-Бургас, ръководител на Неделно училище към храмСвети Иван Рилски“ град Бургас, детски градини в града, ръководител на Театрална школа към ЦПЛР- Бургас и Младежки театър „Веселие“. Атанасия Петрова е член на Бургаско писателско дружество и Конфедерация на българските писатели. Многократно е жури в Международни, Национални и Общински литературни конкурси.

Атанасия и предстои издаване на поредната детска книжка за деца, която ще носи заглавието „Обичайте се,деца!“

Ето какво сподели Атанасия Петрова за читателите на вестник „Долина“:

 • Здравейте, като човек на изкуството ще се нарисувате ли с думи за нашите читатели…

 

 • Здравейте! Атанасия Петрова е нарисувана преди много години в град Пазарджик. 😉

Обичана от децата, обичаща децата. Неслучайно приятели ме наричат „Многодетната Атанасия“, защото винаги на снимки около мене има много деца. Поставена съм на позиция организатор дейности и не се спирам. Всяко добро под слънцето организирам. Където има добро в Бурга – аз съм там! Обичам да откривам таланти, да ги насърча, науча, трамплин за следващата стълбичка. Успявам.

 • Г-жо Петрова вече се превърна в традиция конкурсът „Аз имам дарба”. Как се роди той?
 • Нашият народ е талантлив.

  Расте едно поколение, което има чудесни учители, професионалисти, великолепни треньори, режисьори, хореографи,вокални педагози и други прекрасни талантливи колеги,които работят и имат фантастични идеи. Конкурсът е посветен на тях, на техния неуморен труд, на тяхното търпение, всеотдайност и любов към изкуството и младите хора. За тях и децата се роди конкурсът. Защото „Аз имам дарба“ ни събира в едно, есенция от красота и талант, палитра от невероятни театрални костюми, рисунки, поетични творби, вълшебни гласове и нетрадиционни изкуства и мода.

 

 • Разкажете ни малко повече за тазгодишното издание на конкурса „Аз имам дарба“…
 • На 10 и 11 юни 2022г.в културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“ и на Открита сцена „Охлюва“ се проведе във всички раздели нашият Национален конкурс“Аз имам дарба“, който тази година за първи път има участници от близки страни, които представиха модно дефиле на интересни дизайнерски тоалети и автентични танци.

От 9.00ч. започна в 4 кръга раздел „актьорско майсторство“. Представители на най-добрите школи се състезаваха в първи кръг със стих за морето, 2 кръг – басня, 3 кръг – комедиен монолог и 4 кръг = актьорска задача.

След раздел „актьорско майсторство“ следваше раздел „вокално изкуство“ с песен за морето, след тях „танцово изкуство „. Награди имаше и в трита раздела. Професор Севдалина Турманова заедно с мен наградихме всички номинирани. На следващия ден продължихме с  раздел „инструментал“, „модно дефиле“, „литература, „изобразително изкуство“ и награждаваме.

 

 • Защо „Аз имам дарба?
 • Българчетата трябва да се гордеят със своята дарба, развита от техните ръководители и благодарение на подкрепата на своите родители. Много е важно деца, които имат дарба да бъдат подкрепяни от организации и личности. Е, аз съм откривател и подкрепям с каквото мога. Отдала съм се на това. Не заравяйте талантите си, показвайте ги!
 • Дими Борисова получи наградата за съвременен автор, на един от конкурсите…Какво е присъствието на съвременната българска литература в конкурса?
 • Деца и ученици представят стихове на съвременни поети в първи кръг, комедийни монолози от комедии и сатира, а Дими Борисова е  една от тях. В актьорските задачи тази година имаше силно присъствие на въпроси за творби от български автори.
 • В конкурса попаднахте ли на актьорски дарования?
 • Да! Журито поощрява всеки участник, но избира стриктно тези, които отговарят на критериите. Полина Стоянова от Бургас е лауреат в един от конкурсите през годините, а откритието ми бе Паулина Сивкова от гр. Балчик, която получи награда за главна роля в пиеса, а именно Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков.

 

 • Г-жо Петрова, работейки с деца, според вас има ли шанс за Ново българско възраждане?
 • За съжаление не навсякъде. Само на определени места. Където царува любов и няма завист между ръководители и родители. Където има средства за развитие на изкуството и подкрепа за бедни, но талантливи деца. Надявам се „АЗ имам дарба“ в Бургас да е събирателен център на всички добри и талантливи приятели на изкуството във всичките му разновидности и при всички възрасти. При нас се създават приятелства. А тази година ще има тиймбилдинг -изненада за колегите-подготвили децата.
 • Какво искате да кажете на всички малки и големи български будители?
 • Мили деца, скъпи ученици, вие се създавате като личности благодарение на вашите прекрасни учители и родители. Знайте, че ние винаги ще бъдем до вас и ще ви подкрепяме да вървите смело напред и да развивате дарбите си. Обичайте ръководителите си и знайте, че определено не спим,когато ни предстои конкурс. Ние трептим, в еуфория сме,мислим, анализираме, чуваме се с вашите майки, баби, бащи, с шивачи, с озвучители,  обаждаме ви се да ви чуем – как сте, тъгуваме, ако сте болни, заместваме ви с друг, правим рокади и куп още организационни дейности, за да се случи всичко перфектно. Ние горим. Но ние и ви разпалваме. И вие горете. И вие разпалвайте. В това е смисъла на живота. Обич, труд, успех!