Излезе от печат „Прелюдия на любовта“ на Росица Копукова

Излезе от печат „Прелюдия на любовта“ на Росица Копукова

публикувано на 29.07.15 в 19:24 / 981 преглеждания

Трябва да има една добронамереност, една взаимна обич между хората, за да можем да съществуваме по-добре. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ поетесата Росица Копукова, която представи и своята нова книга „Прелюдия към любовта“, посветена на интимната любов, но и включваща стихове, които се отнасят към по-всеобщ поглед върху любовта.

Книгата е 18-ата поред на поетесата, която издава американско издателство.

Понеже тук положението с парите наистина стана сложно и обикновено трябва да и плащаш сам, ако има спонсори – добре, както аз дълги години намирах. В един момент влезе в положението ми и ми съчувства една известна преводачка – Невяна Константинова, която имаше контакти с това американско издателство и което приема книги на всички езици. Благодарение на нейното съдействие, аз докласих до 18-ата книга и продължавам нататък. 

Книгата съдържа стих, посветен на първата ѝ любов, и на промяната, която животът в чужбина оказва на хората:

Нека мнозина емигранти не живеят с илюзията, че там ни чакат по мед и масло. Човек, ако е предприемчив, не наивен и прагматичен, ще успее. Не е ли обаче – резултатите са много разгромяващи.

Никого не упреквам, но не се отива навън с голямата кошница, защото никой не ни чака, за да ни покани на голяма софра.

Росица Копукова изрази своите впечатления относно отношението на държавата към българските поети и писатели:

Аз съм носител на много международни награди, не звучи саморекламно, и гледам, че хората гледат с много отворено сърце към поезията. В Индия писателите и специално поетите се наричат „деца на ангелите“ и за тях е отредено място на балкона на Народното събрание. Някой да е уважил тук така българските поети?

Всички, които са писатели в Македония, са обединени в многотомно издание на македонски и английски език, и тези издания са достъпни за хората в целия свят. Ето това е уважение към писателя.

Интервю по БНР

http://bnr.bg/post/100585691/izleze-ot-pechat-preludia-na-lubovta-na-rosica-kopukova