Истинските истории нa Димитрина Христова

Димитрина Христова издаде десетата си книга „Имената на времето“.Книгата бе представена в Регионална библиотека „Партений Павлович“в гр.Силистра в залата, носеща името на „вечния библиотекар” – Диоген Вичев. Изданието съдържа разкази, новели и есета.

„В книгата откриваме безброй имена на времето, съдби и истински истории, които спират дъха ти и те карат да се замислиш. Кой си ти? В живота има ли случайност или случайността е другото име на съдбата“, пише в предговора към книгата Яница Станчева, председател на Конфедерацията на българските писатели.

Димитрина Христова е дългогодишен библиотечен специалист, член е на Конфедерацията на българските писатели ,ЛС „Реката и приятели”.

„Това е десетата по ред  книгав творческата ми биография . Всички издания са различни по съдържание и форма: исторически изследвания, публицистика, библиографии. Двете ми изследвания „Път през годините” – библиотечното дело в Силистра в две книги и „Бояджиевият род” посветих на Силистра и нейните граждани, сред които живея вече 60 години.”, сподели писателката на срещата.

Тя призна, че последните две книги „Такъв е животът” и „Имената на времето” са чисто художествени – разкази, есета, импресии. Мотото им са думите на апостола Левски „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме”.„Наричам ги „словесни картини на днешния ни ден”., каза Христова.Героите им могат да се срещнат навсякъде край нас. Искам да призная, че есетата и импресиите ми са любим жанр. Чрез тях най-добре мога да изложа мислите и настройката си на човек и творец. Импресиите ми са свързани най-вече  с морето и реката като проявление на една от четирите морски стихии -водата. В тях аз виждам вечното движение , което е в  основата на живота. И много романтика.”

Будителката от Силистра подчерта, че в новата си книга е включила и три новели – първи опит да премине към по-мащабно разкриване на действието и героите. Музикален комплимент към авторката поднесоха от група „Златна есен”.

 

Мелани Иванова

 

 

 

Имената на времето или истинските истории на Димитрина Христова

 

Поредната хартиена рожба на Димитрина Христова „Имената на времето“ рисува пъстри картини и пейзажи. Пъстри картини на човешки съдби и животи.

Книгата „Имената на времето“ бих нарекла Истински истории. Чернобелите страници на книгата разказват истински човешки истории, разгръща човешки съдби. В тях има от всички цветове на пъстрата гама на живота. Има болка, има скръб, има тъга, има радост, но разбира се има и светлина, и любов.

Димитрина в своите разкази и есета ни среща с различни герои, на различна възраст, на които съдбата им поднася различни премеждия и изживявания. Съдбата „върти“ героите на Димитрина така, както „върти“ всеки един от нас. Героите имат своите имена, но общото межди тях е българския хъс, дух и идентичност, с които ние оцеляваме като народ вече над 1300 години.

Героите в книгата „Имената на времето“ живеят в преломното време на промени, на преход. Време, което оставя излечими и неизлечими белези в сърцето на човек. Това време си има и своите имена: Светла, Надя, Юлия, д-р Стоянова, Марко, дядо Стайко, Мите Христо и т.н. Безброй имена на времето, безброй съдби, безброй истински истории, които спират дъха ти и те карат да се замислиш: Кой си ти? В живота има ли случайност или случайността е другото име на съдбата…

          Талантливото перо на Димитрина Христова ни поднася герои и случки, от които лъха безспорната мъдрост, зрялост и човечност, които носи и пръска самата авторката. Всеки разказ или есе носи различна житейска съдба и от всеки разказ читателят може да си извади поуката сам. Всичко това авторката го поднася с очарователен финес че няма как вкуса му да стане натрапчив.

Толкова пъстри са произведенията и героите събрани между двете корици на книгата „Имената на времето“, колкото пъстър и цветен е света около нас, колкото пъстра, цвета и колоритна е душевността на българина. Страниците на книгата са събрали всички причудливи светлинки, всички причудливи форми на любовта. А мъдростта блика като бистър ручей от страниците на книжното издание.

В нюансите на книгата авторката е отредила място за уроци по родолюбие, уроци по човечност, уроци за обич и отново поднесени с финес.

Книгата „Имената на времето“ събира в себе си уроците на Димитрина Христова, които са със силата на завещания към младото поколение. Те са нейните хвърчила към бъдещето.

Чарът на поредната хартиена рожба на Димитрина Христова е, че нейните герои са истински, случките са им реални и истински, тя взима живи герои от реални живот и ги „вкарва“, увековечава техните съдби в страниците на своята книга. Нетните герои оставят техните имена, техните отпечатъци във времето, но и времето остава отпечатъка си върху героите на авторката.

Димитрина Христова е доказан краевед, тя има не само книга запазила родовата памет, но всяка нейна хартиена рожба е събрала хора, съдби и житейски случи и своеобразен крайведски труд, който ще отеква в годините. Защото и в страниците и на тази книга са запечатани живота и делата на нейни съвременници.

Христова е от онези съвременни възрожденци и будители, които пазят и пренасят светлината на словото през годините. Тя не пести своя труд и не щади своето перо и с писмените си творби пренася български дух, обичаи, традиции и корени през едни „безпаметни“ времена.

Естествеността, истиността и мъдростта бликат от страниците на „Имената на времето“. Разказите на Христова са нейните пъстри „хвърчила“ в бъдещето.

Попътен вятър на изданието „Имената на времето“!

Благодарност и поклон пред перото на съвременния будител Димитрина Христова, която е част от голямото семейство на Конфедерацията на българските писатели.

До края на годината дългогодишния библиотечен работник планира да представи своята нова книга и цялото си творчество пред публиката в Казанлък.

Яница Станчева