КНИГИ БЕЗ ГРАНИЦИ

Преди една година идеята на Стела Илиева за проект „Книги без граници“ изглеждаше неприложима. Малко хора вярваха, че дарение на книги от поети и писатели за наши сънародници, които живеят извън страната ще се реализира. Зад идеята за популяризиране имена на съвременни български автори застава поетът Емилиян Примов, и още двама-трима ентусиазирани човека, на които Стела Илиева се доверява. Въпреки трудностите, с които младата авторка се сблъсква, началото на благородната инициатива е поставено в българско училище „Св. Иван Рилски“, Кеймбридж, Великобритания, където са реализирани две кампании, едната от тях е награда в национален литературен конкурс „Голямата книга на малкия град“. Резултатът са над 40 заглавия, които са на разположение за четене на библиотечен принцип от българите живеещи там. Успехът на първите две кампании вдъхва кураж на авторката и „Книги без граници“ поема по пътя към българско училище „Родна стряха“, Ларнака, Кипър, където към момента също има над 40 български заглавия. Но това не е всичко. През месец юни по време на организирана среща между автори, участвали в инициативата и г-жа Калинка Панчева – директор на „Родна стряха“ става ясно, че в началото на новата учебна година предстои откриване на книжарница към училището. Разбира се, от българска страна главен координатор ще бъде неуморната и бликаща от оригиналност Стела, а разпространител на българския дух в Ларнака ще е Калинка. Двете дами се заемат с нелеката задача на истински будители, с което печелят все повече и повече съмишленици и почитатели, както сред авторите, така и сред читателите, които с нетърпение очакват пратките с книги. „Всяко начало е трудно, но това не е причина да се откажем – споделя Стела и добавя – Никой не е обещавал, че ще е лесно. Чрез нашите книги българите в чужбина ще се докоснат не само до произведения на съвременната българска литература, а до частица от България.“

Поради очакван огромен интерес към новата идея и необходимостта от време за анализ на интереса в чужбина, първите книги, които ще бъдат на разположение в книжарницата ще са на автори, които са участвали в дарителските акции на „Книги без граници“, независимо дали в Кеймбридж или Кипър. По план пратката ще тръгне в началото на месец септември, а книжарницата ще отвори врати с откриване на учебната година. Официална информация и детайли ще бъдат оповестени до дни на авторската страница на Стелла.

https://www.facebook.com/Thepresentwriter/

Стелла е творчески псевдоним на Стела Илиева от София. Издадени книги: „В очакване на утре“, 2012 г, „42 дни живот“, 2014 г. Участие в сборник „Детство“, 2016 г. В момента авторката подготвя третата си книга, която по план следва да бъде представена пред читатели през есента на 2016 г. Завършила е Творческа Академия „Валери Петров“, група „Проза“ с преподаватели д-р Ангел Игов, Емануил Видински, Кристин Димитрова.

 

    13988784_1254948931184117_1483600325_nstella.ilievaа.