КРИСТАЛИ ПОД ЗЕМЯТА И ХОРО В ДУШАТА

Хубаво е когато онова, което е в недрата, и онова, което е в умовете и сърцата, служи за добро, за просперитет

С богата програма и много веселие жителите и гостите на Мадан отпразнуваха Празника на града и Деня на миньора.Празничните изяви продължиха три дни. Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов поздрави всички жители и гости, като заяви, че най-голямото богатство на града са трудолюбивите и сърцати хора със завидно гостоприемство и морал, които пазят традициите и силата на духа и са научени да коленичат само пред чистия планински извор. Той изрази и дълбоката признателност на общинската управа към труда на всички бивши и настоящи работници, трудещи се в миннодобивната сфера. Благодари им за техните неуморни усилия, отговорността, риска и търпимостта, с които изпълняват своите задължения, благодари и на всички, които обичат общината и допринасят за нейното развитие и просперитет. Мадан е жив и се развива, каза градоначалникът, заради нашата единност в труд и в грижа, в трудности и радости, заради силната ни обич към родния град. Заради това, че тук се работи здраво с много смелост, вяра и сили за постигането на целите ни.

Концертите на Тинчо Севдалинов и оркестър „Пим”, на Преслава, Соня Немска, Михаела Филева, на Яница, огласиха града с голяма празничност. А местните самодейни състави се изявиха в богата програма на градския площад в концерт под надслов. „Кристали под земята – хоро в душата”. Хубаво е, когато онова, което е в недрата, и онова, което е в умовете и сърцата, служи за доброто, за просперитета, каза проф. д-р на икономическите науки Анна Недялкова – президент на Варненски свободен университет/ВСУ/ и специален гост на празника.
В Деня на град Мадан и Деня на миньора /26 август/ кметът Фахри Молайсенов връчи и наградите /грамоти и паричен еквивалент/ в Националния конкурс „Мадан – кътче от рая“. Участниците в него премериха своите сили в разделите за литература, изкуство и музика.
С първа награда в раздел литература бе отличена Маргарита Павлова от град Кърджали, член на Конфедераицята на българските писатели.В образността на своето стихотворение “Мадан” тя вплита умело географския релеф на града, вижда го като момиче с огнени очи, сочещо изгрева с песен. Втората награда бе за Елена Хайтова, а третата за Стела Горялова. Елица Гигова пък се сдоби с първа награда в раздела за изобразително изкуство. А писателят Никола Гигов получи Голямата награда за цялостен и изключителен творчески принос към град Мадан и миньорския труд.

Лияна Фероли

 

 

Маргарита Павлова

Мадан

Погледнато отгоре е жена.

Косите – разпилени нишки златни.

Във Жълти дял се крие тя –

във погледа й Средногорци.

Към Рудозем е тръгнала в зори…

Зелените си дипли вие,

момичето със огнени очи.

Към планината сочи с пръсти,

а във реката потопила крак .-

тя винаги във къщи се завръща,

със меден звън посипан с звезден прах.

Защото утрото изгрява с песен,

а залез над родопското море…

Ако поне веднъж го видиш, ще остане

Мадан завинаги във твоето сърце.

Маргарита Павлова 1 (1)М.Павлова и Фахри Молайсенов, кмет на Мадан 1