Маргарита Павлова

 

Излезе от печат първото литературно издание на КБП

Маргарита Павлова:

„С много по-голямата си експлозивна мощ, писаното слово ще надвие силата на барута“.

 

Кърджалийката Маргарита Павлова е автор на детски приказки и стихове за деца и възрастни. През 1999 г. издава поетичната си книга “Луна за утре”, а през 2009 г. детската книжка „Сезоните”. Нейните „Приказки и гатанки” /2010/ е издадена на брайл от Националното читалище на слепите „Луй Браил”, София. Тулската библиотека за слепи в Русия също издаде нейни приказки в три варианта. Поредицата й книжки за Златноелечко със занимателно-образователни приказки се радва на голям интерес. „Черупчица и Седефеният Рибко“ също много се харесва от малките й читатели. Нейни приказки са преведени на италиански и руски език.
Маргарита Павлова е заместник-председател на кърджалийския клон на Конфедерацията на българските писатели /КБП/ и главен редактор на нейния първи литературен сборник „Думите”, който неотдавна беще представен в Бургас.

 

 

  • Госпожо Павлова, бихте ли споделили с нас повече  за това издание?

 

-Алманахът „Думите” излезе от печат в началото на този месец. Той е първото издание на Конфедерацията на българските писатели, с председател Станислав Марашки. Близо 400 автори заявиха  желание за участие в него, но само 160 бяха одобрени след селекция. Кърджалийските творци,  намерили място между 396-те страници, са Александър Щинков, Божидара Ангелова, Лияна Фероли, Маргарита Павлова, Моника Атаносава, доц. Петър Хаджинаков, адв. Страхил Алексиев, Христо Станчев. „Думите”  събраха  между  кориците си литературните жанрове  белетристика, поезия, хумор и сатира, литературна критика, пътеписи, публицистика, преводи на седем езика, пиеси и рускоезична литература. Изобщо,  една богата палитра от възможности за съвременния и бъдещ  читател да задоволи духовните си потребности.

Изданието започва с предговора „Пътуване във вселената на думите“ на Станислав Марашки, който е и негов създател. При представянето му бе изказана голяма благодарност от името на всички членове на КБП на Илия Гърков,  вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс” АД  и  изпълнителен  директор за България, който подкрепи финансово проекта ни. Специално обръщение-поздрав към нас отправи кметът на община Бургас Димитър Николов.

 

 

 

  • Още ли са ни нужни и какви празноти запълват художествените думи в сивото ни ежедневие?

 

-Тези празноти едва ли някой ден ще бъдат напълно запълнени. Но човекът винаги е имал необходимост да се докосва до художественото слово, защото то винаги го е водило към все по-високи хоризонти на познанието. Затова, не случайно, писателят Том Робинс казва, че „в обладаната от духове къща на живота, изкуството е единственото стълбище, което не скърца”. Гьоте пък добавя, че „няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо“. А нашият алманах „Думите” предлага много възможности  в тази посока.

 

– „Думите” ще бъдат ли представени и другаде в страната ни?

 

– След първото и официално представяне в Бургас, в Културен център „Морско казино”, предстоят представяния и във всички клонове на КБП в страната.

 

– Още отсега мислите и за втора част на „Думите“, имат ли хората на словото необходимостта да се срещат, да обменят творчески енергии? Какво им дава това?

 

– Разбира се, че хората на словото имат необходимостта да се срещат и общуват. Четейки други съвременни автори, всеки един творец би се обогатил с нещо и би потърсил своето място в българската литературна.Би могъл също да направи  съпоставка с начина си на писане и евентуално да допълни арсенала си от идеи.

 

 – Как посланията на творците могат да стигнат до повече хора, след като вече нямаме някогашната добра система на книгоразпространение?

 

– Разпространението на книги в България е монополизирано от малко на брой вериги,  но Интернет създава възможности хората да си закупят книги и онлайн. Това прави книгоразпространението по-лесно и достъпно.

 

 – Как си представяте бъдещите срещи на хората с книгите и техните автори?

 

– Бъдещите срещи няма да се различават много от сегашните. Всеки читател има желание на живо да общува с автора. Да се докосне до светогледа му, да разбере нещо повече за начина му на писане, за това какво го е провокирало и защо точно това е написал в литературното си произведение. Съвсем естествено е все повече да се увеличават и  електронните книги, за да запазим природата, да не изсичааме дървета за направата на хартия. И въпреки че „барутът се радва на все по-голямо разпространение от книгите, които се печатат от над 450 години, печатарското мастило има по-голяма експлозивна мощ”. С тези си думи американският  журналист, романист, есеист и поет Кристофър Морли  изразява всеобщата ни убеденост, че в неравната им надпревара, все пак ще  победи мастилото, писаното слово.

 

Интервюто взе:

Лияна Фероли