Почина съучредителят на Конфедерация на българските писатели Христо Красин

Почина писателят Христо Красин. Творецът, който стана лауреат на конкурса „Голямата книга на малкия град“ за романа си „Коланджа“и основен съосновател на Конфедерация  на българските писатели – клон Кърджали, е получил сърдечен удар в родния си град Ардино.
Красин беше сред най-известните, но и най-оспорвани  родопски писатели. Непредвидимият му характер го бе тласкал към различни житейски поприша:читалищен секретар,строител. иманяр,  учител, собственик на бар и какво ли още не…Автор е на книгите „Среднощен косач“, „Люта вода“, „8,8 по Рихтер“, „Съкровищата на Вълчан войвода“, „Вълчан войвода и златото на Рим“, „Вълчан войвода и диамантите на султана“, „Коланджа“ и др.По повод кончината на писателя  в-к „Родопи“, на който приживе авторът бе ревностен сътрудник, отбелязва: „Красин е един от създателите на СДС в област Кърджали, организатор на първите демократични митинги. Той  присъстваше често на страниците на 24rodopi.com и във вестниците „Родопи войс“ и „24 х 7 Родопи“. Беше от истинските писатели, от тези, чиито произведения се търсят и четат, а не от тези, които искат да си видят името на корица. Наричахме го „хроникьорът на разбойниците“ – предишните и сегашните. Имахме идея хрониката на разбойниците да излезе на хартия. Уви, Красин ще ги напише на по-добро място.“
Христо Красин си отиде  на 67 години.Като член на Управителния съвет на Конфедерацията на българските писатели той изкавзаваше полемични и дори смущаващи мнения за развитието на организацията, с което само засвидетелстваше още веднъж ярката си творческа индивидуалност.
Управителният съвет на Конфедерация на българските писатели изказва съболезнования на близките и приятелите му.Поклон пред паметта му!