ПРЕМИЕРА НА МОНОКОМЕДИЯТА „ПЕРПЕТУУМ-МОБИЛЕ В БАР”ALIVE”В БУРГАС

Конфедерацията на българските писатели и театър „Веселие“ отпразнуваха края на ограниченията и локдауна с театрална премиера. На 29 април  гостите на бар „ALIVE“ в Бургас вкусиха от магията на монокомедията на Станислав Марашки „Перпетуум-мобиле в бар „ALIVE“. В продължение на повече от час младата актриса Паулина Сивкова разказа смешно историята  на бивша шампионка по лека атлетика, която тръгва от малко градче, за да стигне до върховете на спорта.  На фона на  географски имена от топонимията на Бургас и Стралджа  театър „Веселие” преведе на езика на театъра целия национален обществено-политически контекст, в който темата за  спортното израстване беше интерпретирана в единство с калейдоскопа от познати събития. В пиесата темата за професионалното израстване бе показана като елемент от  личната драма на героите, а  музикалното оформление и удачната актьорска намeса и на „още няколко персонажа’; които,както отбелязва авторът в подзаглавието на комедията,”спасяват от скука главния герой” внесе допълнителна динамика и сценично оживление.
Хепиендът на вечерта настъпи , когато след последната реплика на героите  гостите се насладиха на оригиналната торта, върху която бяха изписани заглавието на спектакъла, имената на  артистите и на  автора, която родителите на Азария бяха поръчали специално за празника в бар „ALIVE”. Раздавайки наградите  за главна и поддържаща роля, председателят на Конфедерация на българските писатели и автор на текста Станислав Марашки каза:”Наглед  днешната премиера е като всички други, но това далече не е така, защото е едно да преглеждаш с разсеян поглед богатия културен афиш, в едно здраво общество, отхвърляйки с царствен жест едно или друго събитие, а е съвсем друго да се опиташ да бъдеш себе си в обстановка на съмнения, забрани и страх от заразяване.В продължения на месеци, докато светът губеше ориентирите си, художественият ръководител на театър „Веселие” Атанасия  Петрова и Паулина Сивкова репетираха онлайн.” В заключение  лидерът на КБП припомни, че по време на чумната епидемия Уилиям Шекспир написва „Крал Лир”.”,  Антоний и Клеопатра” и „Макбет”, а Нютон прави  най-забележителните си открития,  с което вдъхна кураж на публиката. Награди от КБП получиха още Илиян Дянков,  възмезден от КБП за „постижения в  областта на културния мениджмънт  при организацията на  музикалния фестивал „БУЛЕВарт“  и финансово-организационното обезпечаване на монокомедиятa „Перпетуум-мобиле в бар”ALIVE”, Атанасия Петрова –за „ отлични режисьорски  постижения и артистите Азария Янева, Екатерина Стайковв,Дилян Дянков, Иван Топалов,Коце Дянков,които бяха отличени за поддържаща роля. Специалният приз за най-добра  главна роля бе връчен на Паулина Сивкова  в море от аплодисменти.

 

Снимки:

Личен архив на Атанасия Петрова

 

Спортната злоба на една шампионка по лека атлетика няма нищо общо с творческата еуфория на една актриса, но как си приличаха, Господи!

Азария Янева – най-младата актриса в пиесата – разнежи и борбената си майка Мила Игнатова, и женската част от публиката…

Поддържащата роля на бармана в оригиналния текст на пиесата беше преобразуван от режисьорката в  барманка и от това спечелиха както новоизпечената „барманка” Екатерина Стайкова(вляво зад Азария Янева в ролята на Лолита), така и самите зрители.

 

Какво би бил един спектакъл, ако го нямаше задължителното усещане за общ триумф, което дава позирането за обща снимка?

 

 

Със своята сериозност председателят на Конфедерация на българските писатели Станислав Марашки доказа за пореден път, че хумористите са най-сериозните хора на света.Особено когато награждават!

Артистичността на сем.Яневи, родителите на Азария , които дариха  уникална торта за подарък на виновниците за премиерата, съперничеше по красота на тяхната  дъщеря.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Видеоинформация:

https://www.youtube.com/watch?v=6Rr8Wv8mXOg&t=102s

https://youtu.be/6Rr8Wv8mXOg?t=102

Линк за сваляне на информация със снимки и текстове под тях:

https://dox.abv.bg/download?id=51b2bc811c

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Статия от доц.Живодар Душков за пиесата на Станислав Марашки „Перпетуум-мобиле в бар „ALIVE  „, поместена в сайта на КБП:

Живодар Душков