Стелла отново призова да свалим фейсбук-маските

В забързаното ежедневие на дигитализирания днешен свят инициатива „Да свалим Facebook маските“ се откроява особено ярко. И не е странно, че зад нея стои едно от лицата на съвременните будители, писател, спонсор на конкурса „Голямата книга на малкия град“,  член на Конфедерация на българските писатели, създател на творчески инициативи – Стелла Илиева, с която ви срещаме, за да разберем повече за предстоящото събитие.

– Здравей Стелла, представи накратко своя проект.

– Здравейте казвам на всички четящи, благодаря за възможността да представя „Да свалим Facebook маските“. Инициативата се роди преди 2 години и работи в две посоки – излизане от виртуалното пространство, общуване в реалността, среща с приятели, запознанство с нови, но не само, защото на сцената, за „Да свалим Facebook маските“ се изявяват артисти от различни жанрове, които ни предоставят възможност да се насладим на техните таланти.

– Доста интересно, не е ли прекалено голямо  предизвикателство?

– Да, така е. Предизвикателство е във време на безценности акцентът да е сфера изкуство, а фокусът да е насочен към млади и не толкова популярни имена.

– Как намираш таланти, къде ги срещаш?

– Аз съм търсач на таланти. Често посещавам културни събития. Миналата година бях поканена да присъствам на Първи Национален младежки конкурс на българската и руската песен „Нова надежда“, а аз пък от своя страна поканих двама от финалистите – Дария Боева и Георги Илиев, в моя проект. Тази година отново съм поканена на конкурса. Скоро присъствах на изпит по вокал на един от класовете в НАТФИЗ, където бях впечатлена от Ахмет Исмаил, разбира се не пропуснах да се запозная с него и ще направя всичко възможно да го представя в следващо издание. Вероятността да поканя млад артист след театрално представление или музикален спектакъл е доста голяма.

– Кое те провокира да създадеш този проект? Имаш реализирани и други проекти, самата ти си творец, представянето на твоите книги винаги се е приемало с голям интерес, а събитията, които организираш са запомнящи се. Вероятно инициативата отнема огромен ресурс енергия, заслужава ли си усилията?

– Заслужава си! България има изключителни таланти във всяка сфера. Може би ще мине време и ще забравят участието си в моя проект, но никога няма да забравят, че в началото на своя творчески път са били подкрепяни. Виждала съм как се преобразяват, когато са на сцената, виждала съм сълзи в очите им, когато съм поднасяла награда участие в проекта, виждала съм зверските им усилия при подготовка, виждала съм момента, в който участник с температура и на антибиотик пее, не просто пее, а реве като лъв и гостите го аплодират на крака. Вълшебно е, магично е.

– Говориш с толкова страст, какво е за теб тази инициатива?

– „Да свалим Facebook маските“ не е просто инициатива, това е кауза. Това е мисия.

– Ще разкажеш ли нещо за събитието, което предстои?

– Не мога да разкажа много, защото част от предвиденото са изненади за гостите, но ще споделя, че темата е „Околосветско пътешествие с музика и танци“, което подсказва какво ще се случва. Разбира се, ще споделя кои артисти ще ни понесат във вихъра на емоционалното торнадо. На сцената ще видим актрисата Виолина Доцева, която миналата година завърши НАТФИЗ в класа на проф.д-р Атанас Атанасов, Георги Илиев – студент „Поп и джаз пеене“ в НМА „Проф.Панчо Владигеров“, състезатели от клуб по спортни танци „Импулс-София“, детето-чудо Борис Иванов, който ще подчини барабаните, а на хорото ще ни покани ансамбъл „Здрави-София“. Една от големите изненади е, че за първи път на сцената ще сме двама водещи. Към екипа ще се присъедини най-популярният Voice over артист в България, глас зад кадър на Стани богат, Dancing Stars, Big Brother – Илия Георгиев. Щастлива съм, че той прие поканата и не се уплаши „Да свалим Facebook маските“. Не мога да подмина нашия дизайнер Милен Николов, благодарение на когото имаме страхотна визия, зад обектива ще бъде невероятната Илияна Зрънчева, която ще съхрани усмивките ни в снимки.

– Звучи грандиозно. Голям екип, сериозна подготовка, време е да отправиш своята покана, кога и къде ще се случи всичко, за което спомена?

– В зимната вечер на 20.02.2020 заповядайте в Студио 5, НДК, София, вратите отварят в 18:30, началото е в19:00 часа. Не се притеснявайте от атмосферните условия навън, защото екипажът ще ви посрещне топло, а артистите ще се раздадат до дъно. Двамата с Илия Георгиев ще ви поведем на „Околосветско пътешествие с музика и танци“. Очакваме ви!

P. S.За новото събитие Стелла ще разскаже в понеделник, 10.02.2020, по БНТ 1 в предаването „100 % будни“ между 10.00 и 11.30 ч.