Петя ПАШЕВА

Петя ПАШЕВА:

„Когато пиша поезия, сякаш попадам в друга, паралелна реалност. Света около мене изключва. Зад всяко стихотворение стои някакъв повод или действителен случай. Всяка поетична фраза, изплувала в главата ми, е свързана с конкретно място. Знам точно на кое място съм била, когато съм я оформяла.“

„С ОБИЧ В СЪРЦЕТО“

Интервю на Сара АСЕНОВА

Вече е факт четвъртата лирична книга на кубратската поетеса и текстописка Петя Пашева „С обич в сърцето“. Досега тя е издала три книги – „ Закъснели стихове”, „Цветно вълшебство” и „Дивите коне”. От май 2016 година госпожа Пашева е пълноправен член на КбП към клона в град Кубрат. По нейни текстове песни имат изпълнителките Соня Иванова и Антония Маркова, както и поета с китара Николай Киселов.
Соня Иванова е родом от град Първомай. Музикалното си образование получава в град Пловдив, където в музикалното училище изучава поп и джаз пеене. В риалити – формата „Гласа на България“ през 2014 е сред избраните финалисти и продължава напред в отбора на Миро. Тогава представя и своята нова песен „Живот на длан“ на официалната си ФБ страница. „Живот на длан“ е дело на тандема Димитър Гетов – музика и аранжимент и Петя Пашева – текст. Стихотворението „Живот на длан“ е издадено в четвъртата стихосбирка на поетесата.

https://www.youtube.com/watch?v=ecZfuXEYTNo

Димитър Гетов е композитор и на песента „Как ще те обичам“, чийто автор на текст отново е Петя Пашева. Тази песен се изпълнява от солистката на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили Антония Маркова. Антония участва с нея на емблематичния конкурс „Бургас и морето“ през 2009 година. Седем години по – късно певицата издава дебютния си албум, който също носи заглавието „Как ще те обичам“! Едноименното стихотворение е част от четвъртата стихосбирка на Петя Пашева „С обич в сърцето“.
Антония Маркова е родена в град Пловдив. Нетипичното при младата изпълнителка е, че зад нея не стои голяма продуцентска компания. Кариерата на певицата е повече от успешна както в страната, така и зад граница. Антония се явява на музикални конкурси, които печели с лекота. В актива на изпълнителката има над петдесет награди. През 2014 година Антония участва с баладата „Какво се промени“ на конкурса „Бургас и морето“ и печели наградата на агенция „Черноморски фар“ за текст. Песента е дело на Ивайло Терзиев.
Стихосбирката „Как ще те обичам“ съдържа петдесет и седем стихотворения, разпределени в четири секции. Издадена е през 2016 година в град София.

С госпожа Петя Пашева се срещнахме на по чаша кафе в очарователния и дом, обзаведен според нейния уникален вкус и стил. Ръчно изработени покривки, калъфки и пердета красяха всички канапета, възглавници и прозорци. Завесите в апартамента на авторката бяха единствени по рода си – плетени на една кука от самата домакиня. Интериорния дизайн на жилището беше уникален. В такава неповторима творческа обстановка живее и твори Петя Пашева.
– Току – що ми се обади моята певица, Антония Маркова! Чуваме се от време на време!
С тази фраза на вратата ни посрещна госпожа Пашева.
Текста на песента „Как ще те обичам“ осенява госпожа Пашева в един учебен ден преди години, докато преглеждала ученически тетрадки в кухнята на жилището си.
– Първия ред ми хрумна просто ей – така. Ведно с него се появи и работното заглавие „Пак ще те обичам“. Представих си сезоните и любовта в различните сезони – пролет, лято, есен, зима. Стихотворението се изля наведнъж, написах го на един дъх. Не съм си и представяла, че ще стане текст на песен.
– Ще дам песента на едно много красиво момиче – Антония Маркова! – споделя по телефона Димитър Гетов. – Ще пратим песента за одобрение сред състезаващите се песни за конкурса „Бургас и морето“. Малка вероятност има да я приемат – шейсет и седем песни са изпратени за подбор, от които ще бъдат одобрени само четиринайсет.

https://www.youtube.com/watch?v=jTOMtvs6MAY

А каква е историята около появата на „Как ще те обичам“ в живота на Антония Маркова? Съпругата на Димитър Гетов свива листа с текста и го слага в джоба на престилката си. Така той попада в пералнята на семейство Гетови. След изпирането композиторът получава текста и много го харесва.
Лили Иванова има песен с подобно заглавие – „Пак ще те обичам“, така че заглавието на песента, след съгласуване с текстописката, търпи промяна – „Как ще те обичам“.
„Как ще те обичам“ преминава селекцията на фестивала и е одобрена за участие.
– Когато чух вече готовата и изпята песен, много я харесах. – казва Петя Пашева. – А певицата – тази певица с този разкошен глас, тя също е много хубава.
Получих писмо, че мога да заведа и семейството си на „Бургас и морето“. Отседнахме в хотел „Бургас“. Репетициите за конкурса бяха в Летния театър. Всички известни певци, които участват в конкурса, бяха там. Срещнах Васил Найденов и Силвия Кацарова. Обстановката и атмосферата бяха вълшебни.
Следващия музикален проект на Димитър Гетов и Петя Пашева е за певицата Соня Иванова и се нарича „Живот на длан“. А песента „Любовна магия“, композирана от поета с китара Николай Киселов, е включена в един от дисковете му.
– Моята голяма слабост е морето, обожавам да пиша стихове за морето! Баща ми е бил моряк!
Морето и солената, морска вода, полъха на вълните и чайките са голямата страст в творчеството на Петя Пашева. Много от стихотворенията в новата ѝ стихосбирка са посветени на морето – „Жената на рибаря“, „Тихият пристан“, „Самотният рибар“, „Сън“, „Созополски нощи“.
Петя Пашева присъства на промоцията на «Как ще те обичам» в Пловдив, но появяването и там е изненада за Антония Маркова. Представянето на албума се състои в края на март в Центъра за сценични изкуства Stage 51. Около триста и петдесет приятели и гости се появяват на събитието.
– Клуб Stage 51 е интересно място – голям, добре обзаведен, модерен, с дансинг и сцена. Промоцията започна. Антония носеше разкошна червена дантелена рокля и приемаше букети и поздравления. Аз седнах на първия ред, при официалните лица. Когато Антония ме видя там, с букета, тя ахна и ме разцелува, а после, разбира се, ме представи на всички.
Последния куплет на нашата обща песен изпяхме заедно. Антония беше много щастлива, а самата промоция беше много вълнуваща. Не съм изпитвала такива чувства. След като Антония е озаглавила диска си „Как ще те обичам“, значи това за нея е най – хубавата песен.
Тоалетите на Антония на промоцията на албума в Пловдив бяха прекрасни. Сменяше ги на всеки две песни.

– Присъствали ли сте на студиен аудиозапис на Антония Маркова?
– Не, не съм присъствала, но процеса на създаване на една песен винаги ме е вълнувал. Надявам се скоро, когато отида в София, да изпитам това невероятно усещане – да присъствам на запис на Антония.
– Каква е Антония Мaркова като човек?
– Тя е много земна, наистина е разкошен човек. Цялото семейство на Антония са много земни хора. Когато през 2009 година присъствахме на „Бургас и морето“, аз, Димитър Гетов и родителите на Антония, и оказахме голяма подкрепа. Антония излезе да пее на сцената, а аз, Гетов и моя внук се хванахме за ръце, за да я подкрепим. Напрежението беше много голямо. Майката на Антония се изправи от предния ред и започна да пее с нея. Нашата песен съвсем заслужено спечели наградата на публиката.
Антония е много мила, много е земна, това е момиче, което ще има бъдеще. Но в България тя е недооценена, ценят я повече в чужбина. Почти не се завръща тук, а зад граница печели награда след награда. Миналата година ми се обади и ми сподели „Знаеш ли откъде се връщам – от Румъния – спечелила съм първа награда с „Как ще те обичам“!
– Имате ли други музикални проекти, изпълнители, които желаят да изпеят песни по ваши текстове?
– Ще изпратя стихосбирката си „С обич в сърцето“ на Антония и се надявам да си хареса текст. Надявам се и Николай Гетов да си хареса стихотворение – кандидат за песен.
– Какви са бъдещите ви творчески планове, госпожо Пашева?
– Имам идея да започна да пиша новели. Разполагам с добра основа за такава идея от различни мои писма и ще базирам новелите си на тези писма. Надявам се нещата да се получат.
Петя Пашева има творчески публикации в различни периодични издания, участва в много поетични конкурси. Не разбрах да очакваме ли скоро от нея следваща книга. Но когато таланта напира отвътре и подтиква автора да пише, белия лист няма как да остане празен.

Как искам да съм цвете в пролетта,
Косата ти гальовно да закича.
До теб ще бъда и във старостта.
Поискай само и ще те обичам!

Как искам да съм топъл летен дъжд,
По бузите ти бавно да се стичам.
Да падам върху мъжката ти гръд,
Въздишката ти нежна да обичам.

Как искам да съм лъч през есента,
По устните ти весело да тичам.
Усмивката ти, скрита във страстта –
Попивам я и още те обичам!

Как искам пухкав сняг да съм,
Под твоите нозе да се разтапям,
Партина направи през мен като насън.
Желая те и знай, че те обичам.

Как искам да съм светъл лунен лъч,
В прозореца ти жадно да надничам.
Не пускай щорите, не ме оставяй вън.
Ненужна как ще те обичам!

Сара Асенова
IMG_5718