Тошко Вачев – приятел на КБП

Роден съм в град Бургас в един от символите на града – Кулата на фаропазача.

На първо място, за мен иконописта е призвание, дарба и мисия. Думата „икона“ означава образ. В църквата така се наричат свещените изображения на Иисус Христос, на Пресвета Богородица и на светиите. Те имат за цел не само да украсяват храмовете и домовете ни, но и да ни подтикват към молитва. Иконите са като книгите, но вместо с буквите, те ни говорят чрез образите и цветовете.

Моето творчество започна точно преди 27 години. През далечната 1995 година видях една икона, която привлече погледа ми, а в последствие разбрах, че това е чудодейната икона на Пресвета Богородица – „Достойно есть“. Изглежда привличането от иконата беше много силно, защото изведнъж реших да опитам да сътворя нейно копие. Намерих подходящ модел и това се оказа първата моя изписана икона. И до ден днешен тя е у дома и закриля семейството ми. След нея започна дългият път по опознаване на творчеството „иконопис“. Началото бе много трудно за мен, но ден след ден излизаха изписани икони от ръцете ми.

Основно в моето творчество присъстват образите на Иисус Христос, на Пресвета Богородица, на светците Николай, Георги, Димитър, Иван Рилски, Мина, Йоан Кръстител, Антоний, Пантелеймон, Теодор Тирон , Теодор Стратилат и мн. други.  Място намират и архангелите Михаил и Гавраил, които са главните архангели. От светиците имам изписани икони на света  Анна, Галина, Марина, Елена, Юлия, Олга, Татяна, Евгения, Екатерина, Злата, Ирина,  Петка и др.

На всяка моя изложба представям между 60 и 100 икони в зависимост от големината на самата зала.

Изписаните от мен икони, са над 1000. Много от тях са дарени на приятели при прекрасни лични поводи, дарени в църкви и параклиси. Мои творби се намират в частни колекции в Америка, Ливан, Великобритания, Португалия, Испания, Германия, Дания, Швеция, Гърция, Северна Македония,  Кипър, Сърбия и Украйна.

Участвам благотворително във фондация „Мечта за дете“, създадена от г-жа Евелина Рускова, където дарените от мен икони се излагат на благотворителни търгове. Средствата от тях отиват за подпомагане на семейства с репродуктивни проблемни, за да се раждат повече деца в България.

Изложбите, които направих през последните години са 18. Четири  от тях в Бургас под егидата на Община Бургас, а освен това имам представени изложби в Созопол, София и Пловдив. Имам три  благотворителни изложби първата е през 2017 г. в Белград, Сърбия  и две по време на балове на фондация „Мечта за дете“ – едната в Бургас, а другата – в София.

В моето семейство всички те са творци, съпругата ми Галина Вачева, моите деца – Нана и Антон, снаха ми Райна и внучката Галина.

Гр.Бургас ул. Фердинандова № 94 тел. 0889 400 007                   e-mail LZ1TMW@ABV.BG                                                                 https://www.facebook.com/tosko.vacev  https://www.youtube.com/channel/UCwGhH6URU2qGTaP9T2N20og/videos