Туко Рамирез – приятел на КБП

Туко Рамирез – истинско име Румен Узунов – е роден през 1960 г. в град Горна Оряховица. Завършил е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. 18 години работи в системата на военноморските сили като специалист по радиоелектроника. Занимава се с илюстрации на книги, демотиватори и фотошоп. Публикува свои творби в „Стършел”, „Трета възраст”, „Афера”, „ПАН.бг”, “Литература и изкуство”, „24 часа”, „Морски вестник” и по радио „Хоризонт”. През 2017 година печели 3-та награда на 10-тия Национален конкурс за хумор и сатира в град Кубрат. Там се запознава с председателя на Конфедерацията на българските писатели Станислав Марашки, носител на  втора награда от същото издание на конкурса и завързва тесни връзки с Конфедерацията.Живее в град Варна.

Демотиваторите на Туко Рамирез

Начална страница | Интересно | Демотиваторите на Туко Рамирез

image

Наскоро нашия читател Туко Рамирез от България, се свърза с нас, с допитване дали можем да пуснем някои от неговите Демотиватори и колажи във вестника ни.
Последните няколко години Демотиваторите се превърнаха в неизменна част от социалните мрежи, защото успяват нагледно и чрез хумористичен подход да внушат на зрителя някои истини, или поне да го накарат да се усмихне.
Туко Рамирез е псевдоним, взет от популярния герой от уестърна на Серджо Леоне „Добрият, лошият и злият“, който нашият читател предпочита да използва.
Историята на избора на този псевдоним е дошла спонтанно и малко иронично, заради негово участие в телевизията, където участниците е трябвало да се представят с име и град от който идват. Сценаристите са го питали как се казва, но след отговора му режисьора му отвърнал, че такова име вече има в предаването и е по-добре да си избере друго име с което да се представи. Оказва се, че и родния му град Горна Оряховица е вече „зает“, дори и Варна – града в който живеел вече повече от тридесет години, което означавало, че не само не може да използва името, с което са го кръстили родителите му, но и трябва да се представи с град извън България.
Ядосан нашия читател заявил, че в такъв случай иска да е от Лас Вегас и да се казва Туко Бенедикто Пасифико Хуан Мария Рамирез. Смаяния режисьор бързо преглътнал изненадата си и в крайна сметка отсякъл, че звучи доста интересно. Така се родил Туко Рамирез от Лас Вегас, по произход българин.
Самия господин Рамирез казва, че жизненият му път е разделен почти на две; около 18 години е прекарал във флота, като е бил офицер по радиотехнически средства и телевизия, а втората посока, горе-долу още толкова години, извън флота. Хобито му е музика – свири добре на хармоника и кларинет във Военния оркестър на морско училище.
От няколко години се занимава с Фотошоп, като специална слабост са му Демотиваторите и колажите. Един негов познат от София го вдъхновява за това. И когато за пръв път видял лицето си в снимка на друг човек, запленен е решил да започне да се занимава в тази посока. Друго с което се занимaва господин Рамирез е да пише статии за Морски вестник – Варна и да прави поздравителни картички, дипломи и други.
Пише още и афоризми, като това на което обръща внимание е, както той самия казва: „Според мен въздействието върху читателя, вече много и интензивно, оказва визуализирането на думите, тоест: Да напишеш …“Земята се върти“ е едно, но да поставиш този текст върху подложка на звездното небе където се виждат всички планети е съвсем друго.“
Сега ви предлагам да разгледате някои от колажите и Демотиваторите, които господин Рамирез ни изпрати, специално за вас, читателите на в.“България СЕГА“.

Стелиян Стоименов
в.“България СЕГА“

Смешни фотоколажи от Туко Рамирез