Христо РАДЕВ – приятел на КБП

Христо Радев е роден през 1936 година в град Кубрат. Заселва се в Троян през 1962, когато сключва брак с медицинската сестра Дора Цонковска. Града го опиянява със своята красота, скрил в пазвата си приказни кътчета, завинаги станали с топлите си багри неизчерпаема енергия за неговото творческо вдъхновение.
Своята кариера Христо започва като художник на тогавашния икономически гигант «Машстрой», а през 1964 г. печели конкурс, обявен от Кинефикация – Ловеч за художник на троянското кино „Наука”. Всичко в града се преобразява – два пъти седмично огромни образни, професионално нарисувани плакати приканват гражданите в киносалона.
През 1967 година по преценка на ръководителите на „Разпространение на филми” – София, Радев е изпратен заедно с още петима художници във Варна за изработване украсата и рекламата на Българския игрален филм, а в следващите години и Червенокръстките и здравни филми.
Освен художник, Христо Радев е активен журналист, като основната му тема е спорта. Негови дописки се печатат във вестниците „Троянски глас”, „Народен глас”, „Народен спорт”, „Трета възраст” и др. Автор е на две поетични книги и една със скечове на спортна тема.
Той е един от основателите на Дружеството на троянските художници. Има десет самостоятелни изложби. Негови творби са собственост на колекционери в САЩ, Канада, Перу, Венецуела, Финландия и др.