Христо Станчев: На „Орфееви песни“ ще се наслаждават кърджалийци

С популярния хуморист, сатирик и най-вече фейлетонист Христо Станчев се срещам в кафе-клуб „Ванеса” в Кърджали, който той стопанисва.

Станчев смята, че е местен човек, но корените му са от село Петково, Смолянско. Говори отлично турски език и с приятелите си от този етнос си „праска” на техния език, както той се изразява. Турците обаче говорят с него на български. Така че, често се случва да слушаш разговор между приятели, когато българинът говори на турски, а турчинът на български. И се разбират така добре, сякаш  помежду им никога е  нямало говорна бариера.

Поводът да се срещна с него е първата поетична книга „Любовни небеса” на Максим Бойков от село Жълтуша, Ардинско и новото издателство „Кръжило”.

Господин Станчев, знае се, че вие сте Председател на Конфедерацията на българските писатели с филиал Кърджали. Появиха се обаче и два нови субекта в общественото културно пространство-издателство „Кръжило” и непознатият до сега поет, Максим Бойков. Какво е вашето отношение към тези имена?

-Издателство „Кръжило” е основано от именития родопски писател Христо Красин в София. Той е и член на Националния съвет на Конфедерацията на българските писатели. Аз съм изпълнителен директор на издателството. Наша основна задача е да подпомагаме наши членове да издават своите първи и следващи книги, както и творбите на вече утвърдени автори от Югоизточна България. Но не се ограничаваме само с „вътрешни” поети и белетристи. Работим с всякакви автори от всички краища на държавата ни, независимо от това дали членуват в други творчески организации или въобще не членуват никъде.

Максим Бойков поне до сега бе непознат поет…

-Да, Максим е наш член. Пише интимна лирика и определено беше дошло време да издаде поетичен сборник. Той е инженер-геолог и работи в рудник „Ерма”, Златоградско. И мината ражда поети. Думите на Максим звучат много силно… Вече е подготвил и втори поетичен ръкопис…

Има ли много желаещи да издадат поетична или белетристична книга?

-Има разбира се! Ние не се ограничаваме само с поезия и проза! Приемаме и журналистически сборници, спомени, мемоари  и други…

Върху какво конкретно работите в момента?

-О, подготвяме литературен алманах озаглавен „Орфееви песни”. В него включваме творчество на наши членове, както и на външни автори-поезия и белетристика… Това ще бъде ежегодно периодично  издание на нашия Конфедеративен филиал в Кърджали, така че творците от  областта както и от Югоизточна България ще имат своя литературна  трибуна.

А отбелязахте ли по някакъв начин Св.Валентин?

-Не, но се почерпихме за нашите Св.Трифон и Св. Кирил… Това са светците, които почитаме ние…

Успехи в благородните ви начинания!

-Наздраве!

Разговора води: Руди Сливнев