Яница Станчева :

„Само будно общество може да бъде свободно“.

 

Не е без значение какво се случва с една от любимите печатни медии-  вестника – такъв, какъвто го познаваме – в епохата на интернет и създадените от нея нови медии, в ситуацията на нарастващо потребление на онлайн информацията, което води до криза на традиционния хартиен вестник – закриване на издания, падащи  тиражи, намаляване на работни места, са една част от последиците, вследствие огромната промяна, настъпила в медийната среда. Именно за това в специално интервю пред Любословие.БГ Яница Станчева, която вчера се представи с кратко видео разговаря Андрей Велчев.  За трудностите и предизвикателствата на регионалните медии и нашите читатели са следващите редове:

Представете се с няколко думи на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Яница Станчева. Родена съм в сърцето на Розовата долина – Казанлък. Малак град сгушен между Стара планина и Средна гора – там, където някога са живеели древните траки, там където розите са най-красиви и най-омайни. Там в Благословената долина. Завършила съм Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Повече от 15 години деля ежедневието си между журналистиката и менажирането на малко бутиково издателство, ако ми позволите така да се изразя, именно в Казанлък – град успял да съчетае в себе си минало, настояще и бъдеще. Обичам динамиката и анонимността на големия град, но обожавам книгите, краеведската литература, която се ражда в един град като Казанлък. Тя е част от българската съкровищната и пазителка на българската история, обичаи и традиции.

Как се роди идеята Ви за вашата медия и как съществувате в трудните за онлайн медии години?

Как се роди идеята ли… Всъщност ще върна лентата доста назад. През месец май 2002 година бе създаден регионалния седмичник „Долина“. Целта на създаването му бе да запълни една пазарна ниша, която имаше в региона. Вестника обхващаше, а и до днес няколко общини Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Николаево. За седемнайсетте си години на своето съществуване “ДОЛИНА” се доказа като един от любимите на жителите на Розовата долина вестник и основен информационен източник за случващото се  в региона. Освен актуална информация за новините от региона, “ДОЛИНА” отделя място и за коментари и анализи на събития от регионален и национален мащаб. В новинарските си страници вестникът помества както актуалното от случващото се в региона, така и интервю с личност, свързана както с региона на разпространението, така и със събитие от национален мащаб. В качеството си на седмичник, вестник “Долина” отделя място и за по-обширни материали от различен характер – теми обвързани с бележити дати или празници, теми с продължение, касаещи историята на региона, забавни материали.

Но през тези 17 години винаги сме спазвали едно правило, което имаме завещано от създателя на вестника, покойния ми баща Христо Станчев, и то е: „Моралът и обективността да бъдат над всичко!“ И мисля, че и до ден днешен целия екип не сме нарушили нито за миг завещаното ни.

И както казах Казанлък е град, в който е съчетано умело минало, настояще и бъдеще, поглеждайки там с мой бизнес партньор решихме да създадем web- портала за обективни новини www.kazanlak.co

Една съвременна платформа, в която нашите посетители могат да открият електронни услуги, новини от региона, от България и света и трябва да са убедени, че и тук правилото е същото „Моралът и обективността са над всичко!“. На нашата платформа те могат да открият и полезна информация и любопитни материали. Могат да се срещнат с интересни личности, които ни гостуват. През 2019 сме планирали поредно предизвикателство за нашите посетители, но обещах за сега да не го издавам. Само мога да кажа едно: Следете ни, чете ни с нас ще ви бъде интересно! И да – търсете ни. Не се колебайте да се свържете с нас, да споделите Ваша тревога или проблем, да споделите красив момент или фотос. Както обичам да казвам Страниците на нашия вестник са и Ваши! А web портала е създаден с цел да служи именно на Вас – обикновените хора, на интелигентните хора, на хората на културата, философията и духа. Той не принадлежи на политици, фанатици и прочие.

Питате ме как съществуваме в трудните за съществуване онлайн години ли?! Ами попитайте ме тогава как съществуваме в още по трудните години за печатните издания. Знаете ли … не очаквайте от мен да обяснявам колко е сложно и колко е трудно. Просто трябва да обичаш предизвикателствата на времето и да имаш сърце, трябва да можеш да приемаш загубите, така както печалбите и да може би е нужна и щипка лудост… Казах сърце и знаете ли защо, защото то е в основата на всичко – на това да започнеш, да продължиш, да пазиш морала и да не спираш да бдиш над обективността.

Сърцето е някак си тънката червена линия между материята и духовното. А именно „Долина“ и www.kazanlak.co  имат мисията да поднасят и опазват обективността на новините, да дават трибуна и пропагандират културата във всичките и измерения и да са пазители на богата българска и казанлъшка история.

Затова вестник „Долина“ е сърцето, а wwb- портала за обективни новини www.kazanlak.co е стрелата носител с информацията в бъдещето на нашия проект.

Успява ли да създава собствени новини вашата медия? Във възход ли е гражданската журналистика?

Да, успяваме! Каква медия ще сме ако не успяваме да вплетем хора и съдби в ежедневния пулс на живота ни. Много ми харесва въпроса във възход ли е гражданската журналистика. Ами, така като се огледам в социалните мрежи, то май повече има гражданска журналистика от колкото реална, истинска журналистика. Вземете във ФБ почти всеки един се е заел там с ролята на журналист… но това ли е целта… всички да говорим и никой никого да не слуша. И вестни „Долина“ и www.kazanlak.co има предназначено място за нашите читатели. Имаме рубриката „Писма до редакцията“ и рубриките „Твоята новина“ и „Нещата от живота“, в тях трибуна има Негово Величество нашия читател.

Но тук излишно искам да почертая, че в нея място намират не само дупките и ежедневните терзания на хората, но има място и за вълнуващите им срещи с природата, любовта, добрината, която са направили или получили. За вдъхновяващата изложба, която са посетили или за потънала в прах в семейна им албум снимка на пра дядо им, който е бил част от нашия Безсмъртен полк, от „Лудия полк“ –  23 пехотен Шипченски полк, който също със сърце е превзел непревземаемата турска крепост „Айвазбаба“.

Може би на Вас, а и на някой от Вашите читатели това, което правим с екипа ми ще Ви се стори много романтично, носталгично и не комерсиално, но каже те ми може ли да имаме бъдеще, високо технологично бъдеще, ако не знаем кой сме и от къде идваме. Не е ли крайно време да се спре с възпитанието на комерсиално и консуматорско общество и да възпитаме общество, което знае чии наследник е – че е от българския род – на Кубрат, на Аспарух, на Симеон, че ме 13 века държава, а от времето, когато я е имало България е имало и много славни империи, който днес обаче ги няма на картата.

Общество, което да знае че сме дали писменост на славянските народи, че много векове говорим на един език – българския. Общество, което да се гордее със своите герои дали живота си за свободна и независима България. Общество, което не да се кланя на чужди традиции и обичаи, а да почита и проповядва своите. И не мислите ли, че медиите трябва да стоим безучастно в този случай!

Защо хората се интересуват от жълтите новини повече, отколкото от политическите или икономическите?

Аз мога тук да кажа мое мнение, с което не искам да ангажирам нито медиите, които представлявам, нито никой.

Защо медиите не направите отворена анкета към читателите си… защо обичате жълтите новини. Нека всеки, който ги чете да си признае! Защо? Много по-лесно като че ли човек вярва на лъжи, от колкото когато му казваш истината. Много важно стана за хората да се занимават повече с живота на някой друг, а не със своя собствен и да види и да си огледа сам своята къшичка, а тогава да чете или одумва съседа.