Янко СТЕФОВ

Янко Стефов е роден на 4 ноември 1941 г. в село Войника. Основно образование получава в местното училище , а средно – в Ямбол. След казармата следва по специалността Славянска филология с профил Полски език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където  завършва висшето си образование през 1966 г.

От 1969 г. до 1972 г. е журналист в окръжния вестник „Народен  другар”, след което две години е секретар на Клуба на дейците на културата в Ямбол. От 1974 г. до 1997 г. живее и работи като журналист в Пловдив. Преди 19 години със семейството си се завръща в родното си село, където повече от 15 години е председател на читалището.

Започва да пише стихове на десетгодишна възраст, а по-късно и проза. Има около 1000 публикации  в централния и регионалния печат. Негови творби са излъчвани по радиа и телевизии. Многократно е награждаван в национални и местни литературни конкурси. През 1981 г. София прес издава книгата му „Селското стопанство на Народна република България”, преведена на 7 езика. Автор е на стихосбирките : „Бездомни чувства” – Пловдив 2004 г.; „Есенни ята” – Ямбол, 2005 г. ; Смях и сълзи” – Ямбол, 2005 г.; „На морето дупка” – Ямбол, 2008 г., сатира. Под печат е новата му стихосбирка със заглавие „Неспокойно сърце”. Подготвя второ разширено издание на сборника „Фолклорното богатство на село Войника”, пише книга за родното си село през времето на социализма. Също така  подготвя сборник със свои  разкази и  книжка със стихове за деца.

Като председател на читалището във Войника той обогатява дейността му, изготвя Стратегическа програма за развитие, един от първите  в общината и областта разработва проекти и успешно кандидатства по програми на ПРООН и ЕС. Всеотдайно прилага знания и умения за  израстването на читалището като едно от най-добрите в общината.

Преди 14 години Янко Стефов е награден от Община Стралджа с плакета „Културен деятел на 2002 г.”, а през 2014 г. получава наградата на  името на Пею Яворов за принос в развитието на изкуството и културата в общината.

_______________________________________