Янчо Милев с награда от конкурс за рибарски истории

Поетът Янчо Милев, член на Конфедерация на българските писатели от Бургас, получи поощрителната награда за своята „Песен за стария рибар на 10-то юбилейно издание на конкурса за рибарски истории на сайта GRAMOFONA.COM.“ Наградата беше осигурена от специализирания магазин за рибарски принадлежности и морско оборудване „Синхрон“ и съвпадна щастливо с издаването на книгата на поета „Всеки има право да обича“, издадена от ИК’Божич“.. Събитието се състоя на открито в Магазия 1 на обновеното пристанише Бургас.
Миналата година пандемията не позволи на лауреатите да се съберем заедно , но сега, след ограниченията, в Магазия 1 на Пристанище Бургас се събраха най-близките приятели на Gramofona.com .
В своето стихотворение поетът Янчо Милев разказва от името на своя лирически герой за рибар, уловил златната рибка, от която, обаче, измолва не приказни богатства, а доброта и нравствено пречистване за всички хора:
– Не искам -и казах. – за Бога,
стократно за мен младостта.
Половината искам да мога
безплатно да дам на света.

Да няма разплакани майки,
да няма нещастни деца,
дори и самотните чайки
да имат другар през нощта.

Текстът, замислен като песен, беше изпят акапелно от автора сред овациите на публиката. „Съжалявам, че моят приятел музикант, с който възнамерявахме заедно да изпълним песента, беше възпрепятстван и не дойде“, сподели Милев след церемонията, но непосредствеността на изживяването, която струеше от несъвършеното, но до болка искрено авторово пеене беше докоснала сърцата повече, отколкото би го сторил всеки стилизиран вокално-инструментален вариант.
Първата награда получи Нели Арнаудова за „Писмо до бате Гошо“, втора – Антония Янакиева за нейната „Комлушка русалка“, а третата награда отнесе Гергана Стоянова за двата си разказа „Една изпълнена фантазия“ и „Костюм за щука“.

 

Снимки:

Димка Янкова

Станислав Марашки, прeдседател на Конфедерацията на българските писатели(първият вляво), също почете лауреата с присъствието си, а Иван Кузманов ,спонсорът на книгата, беше доволен да позира за обща снимка с творците.

Иван Кузманов предпочете да си направи снимка за спомен със своята „рожба“(спонсорираната от него книга), а Янчо Милев – с почетната грамота от GRAMOFONA.COM

 

 

Нели Милева, съпругата на поета(първата вляво),  беше горда с постижението на своя съпруг!

 

Видеоинформация: