ДИСКУСИЯ НА ТЕМА „Фентъзи и алтернативна история“

„Фентъзи и алтернативна история“ бе темата, която събра автори и почитатели на научната фантастика в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ в Бургас. Събитието, инициирано от младия писател Александър Иванов, член на Конфедерация на българските писатели и знакови имена в бургаската фантастика, се състоя на 06.06.2023г. Над тридесет души слушаха и задаваха въпроси на Янчо Чолаков, Десислава Дюлгерян и Милена Алгари. Тонът на дискусията бе зададен от Я. Чолаков, който разясни  спецификите на жанра „Алтернативна история“. „ В този жанр идеите и сюжетите се градят около въпроси като: „Какво би било, ако…?, Какво би станало, ако… ? (пр. ако А.М. не беше умрял на …години?“),  обясни именитият фантаст на понятен за  гостите   език.
Историята за създаването на своята трилогия „Преобразена“ разказа Десислава Дюлгерян, като нейният призив към слушателите  да се включат с въпроси  отключи дискусия. Мненията на  Радостина Мирчева и Велина Георгиева от КБП, на представители на издателство „Либра-Скорп“ и отец Стилян внесоха оживление в залата, като особено се откроиха мислите на отеца за влиянието на негативните послания и модели от художествената словесност, боравенето с „факти“ от областта на т.нар. “апокрифна литература“ и др. На мини-форума прозвучаха и тези относно  правото на идейна свобода  на писателите, извънпротоколно се споделиха  тайни „рецепти“, извлечени от  творческия процес. Впечатли силната лична ангажираност, високите интелигентност и информираност  на присъстващите.
Милена Алгари  направи кратко, но атрактивно представяне и увлече публиката със своята лична история и философия, както и с фината си човешка и писателска сензитивност, довели до нейното уникално творчество, а именно – фентъзи-разкази – поетично-приказни, отражение на нейната душевност, оплетени от живи образи, чувства, фантазии, елементи  от  нейната неповторима и уникална личност и същност.
Събитието приключи с обявяването на датата  на следваща среша на тема: „Астрономия и астрофизика.“ и обичайните автографи.

Пенка Барозова

Станислав Марашки