Боряна Атанасова Станева

Боряна Атанасова Станева е родена в град Берковица, област Монтана, на08.04.1970 г.

Завършва средното си образование в град Свиленград, след което се дипломира през 1995 г. като филолог  със специалност  Българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив.

От 1996 г. работи като учител по български език и литература, като редактор на вестник „Екип“, след това отново като учител по български и по английски език.

Боряна Станева публикува още като ученичка в местни вестници, забелязана е от поети и писатели заради поезията и лиричната си проза.

През 2006 г. става носител на първа награда за поезия от националния конкурс „Жената – любима и майка“, през 2008 – на трета , а през 2009 г. получава поощрителна награда във втора възрастова група от ежегодния осмомартенски конкурс за поети, нечленуващи в СБП.

През 2007 излиза първата и стихосбирка „Обетовано небе“ , издадена от изд. „Български писател“ с редактор Гриша Трифонов. Книгата участва в „Южна пролет“ – национален конкурс за дебютна литература и печели специалната награда на творците художници.

През 2013 г.  участва в Петия национален конкурс за учители -творци, като стихотворението и е сред отличените творби и е част от сборника“Многоточие за бъдеще“. През 2014, 2015 и 2016 г. творбите и са отличени и публикувани сборниците на Шестия, Седмия и Осмия национален конкурс за учители -творци – “На границата на мълчанието“, „Стръкче време“ и „Слънца по старите тавани“.

Боряна Станева участва в редица литературни конкурси, като стихотворенията и са отпечатани в ежегодни и юбилейни сборници в цялата страна.Пълноправен член на Конфедерацията на българските писатели.